Zijn wie je bent

Leven zonder pretenties

Auteurs:   Jeffrey Wijnberg  |  Peter de Wit


Preview
Hardcover met stofomslag, 13,5 x 21,5, 134 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 16,99
 7,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De samenleving legt zoveel druk op dat mensen de behoefte voelen om zich beter voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. In de sociale arena van het dagelijks leven acteren mensen daarom met een masker; en wel om te verhullen dat zij zich onzeker, onwetend, somber, afhankelijk, gekwetst of minderwaardig voelen.

En dat geeft weer voeding aan een nieuw probleem, namelijk de angst om ooit een keer door de mand te vallen. Het hebben van een zelfverzekerd imago moet ten koste van alles overeind gehouden worden, en dit streven leidt weer tot gepieker, slapeloze nachten en uitputting. Op dit punt aangekomen zijn mensen zichzelf kwijt. Op de stoel bij de psycholoog zeggen zij dan vaak: ‘Kon ik maar gewoon mezelf zijn.’

Psycholoog Wijnberg legt in dit boek uit dat ‘zijn wie je bent’ tot de mogelijkheden behoort. Tenminste, wel als je bereid bent om je imperfecties onder ogen te zien en een leven te leiden zonder pretenties. De provocatieve stijl van Wijnberg is ook nu weer onmiskenbaar aanwezig.

Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: Dit is niet het leven dat ik heb besteld, Dagboek van een psycholoog en Gebroken wilskracht, en samen met Jaap Hollander Provocatief coachen. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.Reacties

Psychotherapeut Wijnberg (1951) heeft zijn naam bij het grote publiek reeds bevestigd. Als columnist is hij verbonden aan het dagblad De Telegraaf en eerder schreef hij succesvolle en toegankelijke boeken over psychologie. We willen allemaal goed voor de dag komen, daarom is het belangrijk zelfverzekerd te acteren. In acht korte hoofdstukken wordt beschreven hoe ongemakkelijk sociale verplichtingen kunnen voelen en hoe je de indruk kunt hebben dat iedereen jou beoordeelt. 'Wees blij dat je een beoordeling waard bent', zegt de auteur. Daarnaast wordt het voordeel van domheid of onwetendheid belicht en vertelt hij over ons falend geheugen. Er worden praktische tips gegeven, zodat we minder behoefte zullen ervaren onszelf mooier voor te doen dan wij zijn. Dit is waarachtiger leven zonder pretenties. Een fijn boekje met toepasselijke humor in een uitdagend en soms filosofisch betoog. Inclusief stroken van 'Sigmund', de bekende strip uit de Volkskrant van Peter de Wit. Geschikt voor iedereen die zich zelfverzekerder wil profileren.

Marjan van Druenen-Bolk voor NBD Biblion