Veel steun voor door kritisch boek geschorste docent Paula van Manen

  -  
De steunbetuigingen voor Paula van Manen, de docent die geschorst is vanwege haar boek Wanneer krijgen we weer les? stromen binnen, nadat vorige week het nieuws over haar schorsing – waarschijnlijk na een tip van een collega-docent – door De Gelderlander en de Volkskrant naar buiten is gebracht. In het boek beschrijft Van Manen met een kritische blik hoe haar team in 2016 radicaal kiest voor een geheel nieuwe manier van opleiden: gepersonaliseerd leren, een onderwijsvorm waarbij lessen zijn afgeschaft, studenten zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken en docenten ‘leercoach’ zijn. Volgens de schoolleiding frustreert de publicatie de innovatiekracht van de school. Op Twitter levert de schorsing vele verontwaardigde reacties op. Kamerlid Paul van Meenen (D66) heeft inmiddels mondelinge vragen aangemeld over de schorsing. Van Manen had al ingecalculeerd dat niet iedereen haar het boek in dank zou afnemen, maar vond het belangrijk dat de publicatie – waarin ze... Lees meer...‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling op shortlist Ooa Boek van het Jaar 2020

De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling is een van de tien kanshebbers voor de Ooa Boek van het Jaar Prijs 2020. Tijdens het Ooa Boek & Festival op 1 april maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend en presenteren de genomineerde auteurs een boeksessie of workshop.

Godfried IJsseling (1963) begeleidt als trainer bij de Baak al ruim twintig jaar leiders. De vele gesprekken die hij met hen had vormen de basis van dit boek. Met De zelfbewuste leider wil hij helpen bij de zoektocht naar de innerlijke bron van gedachten, emoties en drijfveren. Dit maakt leiders bewuster van zichzelf, zorgt ervoor dat zij alerter waarnemen en observaties beter kunnen duiden. Dit letterlijke zelfbewustzijn vormt de grondslag voor authentiek, krachtig leiderschap.Karin Anema presenteert haar nieuwe boek ‘De wet van de stilte – Reis door Colombia’ op 30/1 bij Paagman

Donderdag 30 januari presenteert schrijfster Karin Anema haar nieuwe boek De wet van de stilte – Reis door Colombia bij boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag om 19.00 uur. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via deze link.

Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van afliggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, écht contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien. Lees meer…Meester Mark schrijft én spreekt

‘Meester’ Mark van der Werf, auteur van onder andere Meester Mark draait door, Schoolpleinmoeders en Een dikke tien van Meester Mark, schrijft niet alleen over zijn ervaringen en die van andere leerkrachten voor de klas, hij vertelt er ook graag over. Interesse? De volgende lezingen staan gepland: Lees meer…Eerbetoon aan Marius de Jongere, havenschilder van de Maasstad

Bij de feestelijke en goed bezochte boekpresentatie van het boek Marius de Jongere – Een Rotterdamse kunstenaar op 12 december in het Maritiem Museum, konden de bezoekers behalve van de toespraken en fantastische catering genieten van een aantal schilderijen van de meester.

Carola Prins en Maarten Drulman, dochter en zoon van Marius de Jongere, overhandigden bij deze gelegenheid een schetsboek van hun vader aan de grootste fan van zijn werk: Rudolf van Soelen, die de totstandkoming van het boek mogelijk maakte en de boekpresentatie heeft georganiseerd.

Op de foto vlnr: Maarten Drulman, Carola Prins, galeriehouder Arthur Erfmann, kunsthandelaar Ron van Driel en Rudolf van Soelen, met het schetsboek (foto: cinefix.nl).Toekomstverkennen

In juni 2013 gaven vijf toekomstverkenners het vak van toekomstverkennen in Nederland een nieuwe impuls. Zij richtten toen de DFS (Dutch Future Society) op. Twee van de oprichters – Freija van Duijne en Peter van der Wel – hebben de afgelopen twee jaar geschreven aan het boek Toekomstverkennen. ‘Het boek is echt gegroeid vanuit onze ervaring door toekomstverkenningen te doen,’ vertelt Freija. ‘Het is niet per se een how to boek, maar heeft als doel om mensen juist in de brede zin te interesseren voor toekomstverkennen.’

Op 18 november organiseerden de auteurs in samenwerking met Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en DFS een boekpresentatie op locatie van het ministerie van OC&W. Op de foto ontvangt Patrick van der Duin, directeur van STT, het eerste exemplaar.Geslaagde boekpresentatie PMC Next

Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag 15 november PMC Next gepresenteerd in het Akoesticum in Ede. Op de foto auteurs Annelies van Gool en Gert van Santen, beiden werkzaam bij Kern Konsult.

De kracht van PMC is vooral de integratie van de menselijke en de technische aspecten. Juist die menselijke aspecten zijn belangrijker dan vaak wordt gedacht. Geslaagde projecten weten met co-creatie, samenwerking en project start-ups gebruik te maken van de ambitie, energie en creativiteit van alle betrokkenen: management, medewerkers en stakeholders. Er wordt niet alleen een resultaat opgeleverd, maar een resultaat met impact.

 Geluksvogels Harrie Keusters en Maarten van der Weijden in gesprek over geluk en pech bij kanker

Bij de boekpresentatie van ‘Dom geluk, vette pech’ op zaterdag 5 oktober in Cinecitta in Tilburg vloeide menig traantje.  In een bomvolle zaal vertelden auteur Harrie Keusters en Maarten van der Weijden waarom zij als geluksvogels anderen willen helpen. Met zijn tweede boek wil Keusters mensen met endeldarmkanker gidsen bij de lastige keuzes die ze moeten maken tussen risico en kwaliteit van leven.

Professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek kwam kort vertellen waarom endeldarmkanker zo’n lastige ziekte is. Hij werkte mee aan het boek om het medisch correct te houden. Illustrator Djenné Fila verzorgde de illustraties en liet en passant het publiek indrukwekkende voorbeelden van haar kunnen zien.

Patiënten met endeldarmkanker waren er ook massaal, sommigen hadden meegewerkt aan het boek. De boekuitreiking aan lotgenoten was aangrijpend, zeker toen een van de geïnterviewden uit het boek – een jonge vrouw die een recidief heeft – de zaal liet weten dat ze inspiratie haalde uit de uitspraak van Maarten over zijn twee Elfstedentochten: ‘Als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het gerust nog een keertje proberen.’ De presentatie werd afgesloten met een staande ovatie van de zaal en een applaus dat maar niet leek te stoppen.

Dom geluk, vette pech is een verhalend boek dat essentieel is voor mensen met endeldarmkanker en een lezenswaardige excursie door endeldarmland voor anderen.

Op de foto vlnr Tosca Ruijs (Scriptum), Maarten van der Weijden, Marja Schaapveld, Djenné Fila, prof. Geerard Beets en Harrie Keusters bij de boekuitreiking.Ronald van Essen ontvangt eerste exemplaar ‘Monsterproces Holleeder’

Donderdag 15 augustus 2019 van 19.00 tot 21.00 uur vindt bij Boekhandel Van Rossum Amsterdam de boekpresentatie plaats van Monsterproces Holleeder.

Auteurs Anke Sprakel en Estella Heesen schreven vanuit De Bunker het boek Monsterproces Holleeder over de strafzaak tegen Nederlands bekendste crimineel. Justitie verdacht hem van betrokkenheid bij vijf liquidaties, een doodslag en een poging tot doodslag. ‘De aardige jongen uit de Jordaan’ zoals Holleeder zichzelf noemt is hij allang niet meer.

De rechtbank liet Holleeder van zijn voetstuk vallen en veroordeelde hem na een proces van meer dan zestig dagen en de behandeling van dossiers die bij elkaar zo’n half miljoen pagina’s telden wegens betrokkenheid bij alle moorden, waaronder die op zijn bloedgabber Cor van Hout, tot levenslang.

Monsterproces Holleeder is een weerslag van dit proces met een voorwoord van oud staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven en tekeningen van rechtbanktekenaar Petra Urban.

Het eerste exemplaar van het boek zal worden uitgereikt aan Ronald van Essen. Hij vroeg in 1999 tientallen miljoenen terug bij Willem Endstra. Op tweede kerstdag 1999 werd Van Essen door zijn hoofd geschoten waardoor hij ernstig gehandicapt raakte. Tot de dag van vandaag is hij op zoek naar de daders. Zijn geld zag hij nooit meer terug.

Iedereen is welkom, wel graag even aanmelden via: winkel@boekhandelvanrossum.nl

Adres: Beethovenstraat 32 te Amsterdam, telefoon 020 4707077

 

 Tussen politiek & publiek enthousiast ontvangen in de Tweede Kamer

Het eerste exemplaar Tussen politiek & publiek is enthousiast ontvangen door Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer. Het boek met politieke (spot)prenten uit de periode 1880-1919, een tijd van grote veranderingen in de Nederlandse politiek, werd 24 april aan mevrouw Arib overhandigd door auteurs Eveline Koolhaas-Grosfeld (links) en Marij Leenders (rechts).Netwerken met energie op shortlist Managementboek van het Jaar 2019 én op die van de Ooa-Boek van het jaar 2019

Netwerken met energie van Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn staat op de shortlist voor Managementboek van het jaar 2019. Op donderdag 18 april wordt bekendgemaakt welk van de 5 genomineerde boeken de titel ‘Managementboek van het Jaar 2019’ mag voeren. De prijs wordt dit jaar voor de 17e keer door Managementboek uitgereikt. De uitreiking vindt plaats tijdens het jaarlijkse Managementboekengala.

Ook de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) heeft het boek genomineerd voor hun Boek van het jaar 2019-verkiezing. Ieder jaar selecteert de Ooa-boekenjury de beste tien boeken in het vak van het voorgaande jaar. Op 11 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

 Almost Unreal – The Making of

Op 12 maart verschijnt Almost Unreal, de monografie van kunstschilder Willem van Veldhuizen ter gelegenheid van de retrospectieve tentoonstelling die van 13 maart tot en met 3 juni in Museum Jan van der Togt gehouden wordt. De tentoonstelling en het boek geven een overzicht van zijn schilderijen uit de afgelopen veertig jaar. Willem van Veldhuizen (Rotterdam, 1954) werkt in modern realistische en hyperrealistische stijl met als voornaamste thema museuminterieurs. De oorsprong daarvan is zijn fascinatie voor architectonische vormen, reflecties en vloerstructuren.

Bekijk hier hoe aan het boek gewerkt wordt.

 

 

 Meester Mark voor het derde jaar op rij in Top-10 Onderwijsboeken

Wat zijn populaire onderwijsboeken? Om dit inzichtelijk te maken, heeft wij-leren.nl samen met uitgeverijen weer een Top-10 samengesteld op basis van de verkoopcijfers van 2018. De Top-10 van dit jaar is een mix van positieve, luchtige boeken en stevige, didactische kost. Net zoals in 2017 en 2016 is ‘Meester’ Mark van der Werf  in de Top-10 vertegenwoordigd, ditmaal met Een dikke tien van Meester Mark, een boek vol leuke kinderlogica: briljante ingevingen, ontwapenende foutjes en lieve briefjes.Ontmoet De Happy Pear en Laurianne Ruhé op de Nationale Gezondheidsbeurs 2019

De Nationale Gezondheidsbeurs, de grootste consumentenbeurs op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl, vindt plaats van 7-10 februari in de jaarbeurs te Utrecht.

Al 15 jaar is de boodschap van de Ierse tweeling David en Stephen Flynn: eet meer groente! Lees meer…Presentatie ‘Gordel van geweld – Overleven in Indië’ door auteur Art de Vos

Tien jaar deed auteur Art de Vos over het schrijven van de familiekroniek Gordel van geweld – Overleven in Indië. Steeds dook weer nieuw materiaal op uit koffers en dozen: dagboeken, gedichten, tekeningen, foto’s, achtergehouden patrouilleverslagen, memo’s en rapporten. Zonder te oordelen of te willen overtuigen belicht De Vos met de reconstructie van het leven van Henk en Trijntje Navest, hun kinderen en verdere familieleden wat direct betrokkenen dreef en overkwam in de extreme nadagen van ons koloniale Nederlands-Indië. De gebeurtenissen in dit meeslepende familieverhaal trekken diepe sporen in de karakters van de hoofdpersonen: zij waren tegelijkertijd getuige, slachtoffer én partij in dit zwarte hoofdstuk in onze vaderlandse geschiedenis. Lees meer…100.000ste exemplaar ‘Zo ben ik nu eenmaal’ verkocht

Bestseller over de menselijke persoonlijkheid

In 2004 verscheen Zo ben ik nu eenmaal! Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, geschreven door hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does, geïllustreerd door de onovertroffen Peter van Straaten. Lees meer…