Leefstijl op recept

Een zoektocht naar het juiste recept om diabetes en overgewicht te voorkomen

Auteur:   Jacqui van Kemenade


Paperback, 14,5 x 21 cm, circa 232 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht oktober 2019
Blijf op de hoogteHet liefst zou huisarts Jacqui van Kemenade leefstijl op recept voorschrijven: driemaal daags innemen met water op de nuchtere maag. Vooral nu diabetes en obesitas wild om zich heen grijpen en we steeds beter begrijpen dat omgevingsfactoren voor 80 tot 90 procent ons ziekterisico bepalen. Juiste voeding en leefstijl is dan ook een thema dat ons allemaal bezighoudt. Maar voor zowel dokter als patiënt is het een enorme worsteling, want wat is juist? We dreigen steeds weer terug te vallen op het oude adagium: minder eten en meer bewegen. Toch blijkt 99,5 procent van de mensen niet blijvend af te vallen met dit advies.

Juist eten is dus niet gelijk aan gewoon minder eten en leefstijl is niet driemaal daags. Gezondheid wordt uiteindelijk bepaald door een duizelingwekkende hoeveelheid leefstijlfactoren. In Leefstijl op recept geeft Jacqui van Kemenade aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Want hoe meer grip we hebben op de daadwerkelijke mechanismen rond diabetes en obesitas, des te gemotiveerder we raken om onze leefstijl aan te passen. Een aanrader voor iedereen die zijn eigen gezondheid wil verbeteren, en het recept wil vinden voor een optimale leefstijl.

Jacqui van Kemenade is huisarts en kaderarts diabetes. Haar bijzondere passie voor voeding en leefstijl heeft in 2017 geleid tot deelname aan het programma ‘Gezond Verstand’ van omroep Max. Ook deelt ze haar kennis en inspiratie in blogs voor het tijdschrift GezondNu. Daarnaast neemt Jacqui zitting in het bestuur van de patiëntenstichting ‘Je leefstijl als medicijn’.