Auteur Jacqui van Kemenade genomineerd als Leefstijlprofessional van het jaar 2020

  -  

Auteur Jacqui van Kemenade is een van de genomineerden in de top 10 van leefstijlprofessionals die de Vereniging Arts en Leefstijl heeft opgesteld. Tot en met 25 maart kan iedereen zijn stem uitbrengen.

De Vereniging noemt Jacqui’s boek Leefstijl op recept een mooie samenvatting voor alle artsen die aandacht willen besteden aan leefstijl. ‘Het is helder geschreven met verwijzingen naar literatuur en verdiepende informatie. Naast haar werk als huisarts is Jacqui ook actief in haar praktijk als leefstijlhuisarts. Met haar inzet voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en haar artikelen en podcasts op deze site zet zij zich in om veel mensen na te laten denken over het leven met een gezondere leefstijl. Ze geeft op de Facebookpagina van de stichting ondersteuning bij alle pijlers van leefstijl. Ze beantwoordt vragen over leefstijl. Zij is een super voorbeeld voor alle artsen.’

Vereniging Arts en Leefstijl loopt voorop in het agenderen van een gezonde leefstijl als medicijn en het vergroten van de bewustwording. Het voelt wellicht nog onwennig om patiënten met chronische klachten naar de groenteboer en sportschool te verwijzen in plaats van naar de apotheek, maar de missie van de vereniging is om leefstijl als medicijn over tien jaar volledig te hebben geïmplementeerd in de gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken tussen medicijnen of een gezonde leefstijl​.

 De Volkskrant maakt gehakt van tegenstanders Paula van Manen

Politiek commentator Martin Sommer (de Volkskrant):

Een boek vol hilarische en treurige taferelen. Een geestig-kritisch boek van een doortastende vrouw!

LEES:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/kijk-maar-uit-met-openlijke-kritiek-op-de-vernieuwing-bij-u-op-school~b302b917/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

 

 

Paula’s ontslag krijgt politiek staartje

Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting achter een motie van de SP, GroenLinks en de PvdA aan het kabinet om in gesprek te gaan met docenten, beroepsorganisaties en vakbonden om te kijken hoe de positie van docenten ten opzichte van hun werkgever versterkt kan worden. De Kamer vindt dat ‘docenten ook buiten de muren van het schoolgebouw mee moeten kunnen doen aan het debat over het docentschap en de inhoud van het beroep, zonder dat hun baan daarmee in gevaar komt’.  (bron Onderwijsblad, okt 2020)

Deze oproep aan de regering is een direct gevolg van de publicatie Wanneer krijgen we weer les; de opmerkelijke praktijk van gepersonaliseerd onderwijs. ROC-docente Paula van Manen die op geestig-kritische toon de introductie van een nieuw onderwijssysteem beschreef en vooral een lans wilde breken voor haar studenten, werd ontslagen. Dat haar boek nu een flink politiek staartje krijgt waar ALLE docenten hun voordeel mee kunnen doen, is onverwacht.  Hopelijk legt deze politieke oproep enig gewicht in de schaal als het hoger beroep zich in 2021 aandient.

Mag je iemand ontslaan na het schrijven van een boek?

In het boek Wanneer krijgen we weer les? geeft Paula van Manen een kijkje in de keuken van gepersonaliseerd onderwijs. Beschreven wordt hoe de omvangrijke onderwijsvernieuwing op haar school twee jaar geleden werd ingevoerd.

Sinds 2 december 2019 is zij geschorst op het ROC waar zij werkt, niet lang nadat haar boek was verschenen. ‘Dat kan toch niet?’ reageerden veel mensen verontwaardigd op haar schorsing. Helaas blijkt het wel te kunnen, en zo kon het gebeuren dat zij haar werk als docent per direct moest neerleggen, inclusief de begeleiding van examenkandidaten die zij onder haar hoede had.

Op 4 mei 2020 heeft het bestuur van het ROC besloten over te gaan tot ontbinding van haar arbeidsovereenkomst via de kantonrechter.

Lees hier haar verhaal.

‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling Ooa Boek van het Jaar 2020

De afgelopen tijd boog een vakjury zich over de vraag welk boek op het vlak van management en organisatieadvies de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2020’ verdient. Vanmiddag maakte juryvoorzitter Marijke Spanjersberg bekend dat de keuze is gevallen op De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

Uit de lijst van bijna negentig boeken die in 2019 op de markt kwamen, stelde de zevenkoppige vakjury eerder dit jaar een top 10 samen. De volgende vijf criteria werden daarbij gehanteerd: geeft het boek te denken, is het maatschappelijk relevant, is het oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk. Na grondig beraad heeft de jury unaniem gekozen voor De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

‘Het boek nodigt uit tot kritische zelfreflectie, zonder het paradijs te beloven. Want ook onze binnenwereld kent zijn eigen chaos en ongrijpbaarheid. Een waardvol boek voor onszelf én een boek dat je je klant aanreikt met als begeleidende tekst zoiets als: je begrijpt het pas als je het doorhebt, maar dit is een boek waar ik graag nog een keer met je over doorpraat,’ aldus de jury. Lees meer…

Ambassadeur ontvangt ‘De wet van de stilte – Reis door Colombia’ van Karin Anema

Onder grote belangstelling overhandigde Karin Anema afgelopen donderdag haar nieuwe boek De wet van de stilte – Reis door Colombia aan Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia. Ruim 100 mensen waren naar de boekpresentatie bij de Haagse boekhandel Paagman gekomen, waar de auteur geïnterviewd werd door historicus Han van der Horst.

Op de foto vlnr: Karin Anema, Han van der Horst en Jeroen Roodenburg. 

Bekijk de trailer of beluister de podcast.

Karin Anema (1955) reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van afliggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, écht contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

 

Veel steun voor door kritisch boek geschorste docent Paula van Manen

De steunbetuigingen voor Paula van Manen, de docent die geschorst is vanwege haar boek Wanneer krijgen we weer les? stromen binnen, nadat vorige week het nieuws over haar schorsing – waarschijnlijk na een tip van een collega-docent – door De Gelderlander en de Volkskrant naar buiten is gebracht.

In het boek beschrijft Van Manen met een kritische blik hoe haar team in 2016 radicaal kiest voor een geheel nieuwe manier van opleiden: gepersonaliseerd leren, een onderwijsvorm waarbij lessen zijn afgeschaft, studenten zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken en docenten ‘leercoach’ zijn. Volgens de schoolleiding frustreert de publicatie de innovatiekracht van de school. Lees meer…

‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling op shortlist Ooa Boek van het Jaar 2020

De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling is een van de tien kanshebbers voor de Ooa Boek van het Jaar Prijs 2020. Tijdens het Ooa Boek & Festival op 1 april maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend en presenteren de genomineerde auteurs een boeksessie of workshop.

Godfried IJsseling (1963) begeleidt als trainer bij de Baak al ruim twintig jaar leiders. De vele gesprekken die hij met hen had vormen de basis van dit boek. Met De zelfbewuste leider wil hij helpen bij de zoektocht naar de innerlijke bron van gedachten, emoties en drijfveren. Dit maakt leiders bewuster van zichzelf, zorgt ervoor dat zij alerter waarnemen en observaties beter kunnen duiden. Dit letterlijke zelfbewustzijn vormt de grondslag voor authentiek, krachtig leiderschap.

Eerbetoon aan Marius de Jongere, havenschilder van de Maasstad

Bij de feestelijke en goed bezochte boekpresentatie van het boek Marius de Jongere – Een Rotterdamse kunstenaar op 12 december in het Maritiem Museum, konden de bezoekers behalve van de toespraken en fantastische catering genieten van een aantal schilderijen van de meester.

Carola Prins en Maarten Drulman, dochter en zoon van Marius de Jongere, overhandigden bij deze gelegenheid een schetsboek van hun vader aan de grootste fan van zijn werk: Rudolf van Soelen, die de totstandkoming van het boek mogelijk maakte en de boekpresentatie heeft georganiseerd.

Op de foto vlnr: Maarten Drulman, Carola Prins, galeriehouder Arthur Erfmann, kunsthandelaar Ron van Driel en Rudolf van Soelen, met het schetsboek (foto: cinefix.nl).

Geluksvogels Harrie Keusters en Maarten van der Weijden in gesprek over geluk en pech bij kanker

Bij de boekpresentatie van ‘Dom geluk, vette pech’ op zaterdag 5 oktober in Cinecitta in Tilburg vloeide menig traantje.  In een bomvolle zaal vertelden auteur Harrie Keusters en Maarten van der Weijden waarom zij als geluksvogels anderen willen helpen. Met zijn tweede boek wil Keusters mensen met endeldarmkanker gidsen bij de lastige keuzes die ze moeten maken tussen risico en kwaliteit van leven.

Professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek kwam kort vertellen waarom endeldarmkanker zo’n lastige ziekte is. Hij werkte mee aan het boek om het medisch correct te houden. Illustrator Djenné Fila verzorgde de illustraties en liet en passant het publiek indrukwekkende voorbeelden van haar kunnen zien.

Patiënten met endeldarmkanker waren er ook massaal, sommigen hadden meegewerkt aan het boek. De boekuitreiking aan lotgenoten was aangrijpend, zeker toen een van de geïnterviewden uit het boek – een jonge vrouw die een recidief heeft – de zaal liet weten dat ze inspiratie haalde uit de uitspraak van Maarten over zijn twee Elfstedentochten: ‘Als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het gerust nog een keertje proberen.’ De presentatie werd afgesloten met een staande ovatie van de zaal die maar niet leek te stoppen.

Dom geluk, vette pech is een verhalend boek dat essentieel is voor mensen met endeldarmkanker en een lezenswaardige excursie door endeldarmland voor anderen.

Op de foto vlnr Tosca Ruijs (Scriptum), Maarten van der Weijden, Marja Schaapveld, Djenné Fila, prof. Geerard Beets en Harrie Keusters bij de boekuitreiking.

100.000ste exemplaar ‘Zo ben ik nu eenmaal’ verkocht

Bestseller over de menselijke persoonlijkheid

In 2004 verscheen Zo ben ik nu eenmaal! Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, geschreven door hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does, geïllustreerd door de onovertroffen Peter van Straaten. Lees meer…

Burgemeester Femke Halsema ontvangt eerste exemplaar Laat maar komen!

Tijdens de Week van de Pleegzorg vond vrijdag 2 november in de Amsterdamse De Pits de boekpresentatie plaats van Laat maar komen!  Crisisopvang van pleegpubers van Kim Postma & René Wokke († 2018). Onder grote belangstelling nam burgemeester Femke Halsema het eerste exemplaar in ontvangst van auteur Kim Postma.

Foto: Nancy Siesling

‘Meester’ Mark van der Werf: ‘Alle moeders zijn moe, ontdekte ik tot mijn schrik.’

Volgende week verschijnt het nieuwe boek van ‘Meester’ Mark van der Werf: Schoolpleinmoeders. Ditmaal gaat het over moeders, en vaders. Ouders die doodsangsten uitstaan als ze hun kind voor het eerst uitzwaaien in groep 1. En oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst. Hoe komen zij heelhuids het schooljaar door?

Lees meer…

Minister neemt eerste exemplaar ‘Welkom aan de kust’ in ontvangst

Minister Bruno Bruins nam gisteravond (30-08) het eerste exemplaar van Welkom aan de kust; tweehonderd jaar Scheveningen-Bad achter de schermen in ontvangst van auteur Danny Verbaan.

Lees meer…

Eind juli Nederlandse vertaling beschikbaar van Nummer 1-bestseller uit Amerika: De Plantparadox

In De Plantparadox onthult Steven Gundry, een vooraanstaand cardioloog en hartchirurg, dat gluten alleen maar een variant is van een veel voorkomend en zeer toxisch plantaardig eiwit, lectine geheten. Lectines zitten niet alleen in granen zoals tarwe, maar ook in ‘glutenvrije’ voeding die door de meeste mensen als gezond wordt beschouwd. Denk aan noten, peulvruchten, zuivel en vele soorten groente en fruit. Deze eiwitten in de zaden, granen, schillen en bladeren van planten beschermen de plant tegen roofdieren; dus ook tegen de mens. Als je ze eet, ontketenen ze een soort chemische oorlog in je lichaam, met ontstekingsreacties als gevolg, die kunnen leiden tot gewichtstoename en ernstige gezondheidsproblemen. In De Plantparadox  geeft Dr. Gundry eenvoudige hacks die je gemakkelijk kunt toepassen om ze uit de weg te gaan. Aan de hand van een lijst van lectine bevattende voeding en alternatieven, een stapsgewijze detox, een voedingsplan en heerlijke lectinevrije recepten, laat hij zien welke verborgen gevaren zich in je voeding verstoppen en hoe je op een heel andere manier echt gezond kunt eten.

Het boek staat in de VS hoog genoteerd, op Amazon zijn ruim 1500 reviews te vinden, met een gemiddelde waardering van 4,4 uit 5 sterren.

Karin Anema genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs

Het boek ‘Boegwater: leven op de binnenvaart’ door Karin Anema is genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste literaire en/of journalistieke reisboek. De prijswinnaar wordt op 17 juni bekendgemaakt!