Voor altijd Rotterdam

Daniël van de Ven

Auteurs:   Daniël van de Ven  |  Sandra van Berkum


Hardcover, 23 x 33 cm, 224 pagina's, fullcolour, zwart-wit, Nederlands,

€ 29,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gelimiteerde oplage

Daniël van de Ven (1929)

Zijn foto’s vertellen verhalen en doen verlangen naar het Rotterdam van toen. Afgedrukt in zwartwit tonen ze een feilloos gevoel voor belichting en compositie. Elke foto is raak. Daniël van de Ven is achttien als hij zijn eerste foto’s als persfotograaf maakt. Een ‘parmantig Rotterdams mannetje’ vond hij zichzelf toen. Hij gaat fotograferen voor kranten en weekbladen. Rotterdam is zijn werkterrein.

Vooral in de haven is Van de Ven in zijn element. Dat zie je terug in zijn werk. Hij houdt van het water, van de vracht- en passagiersschepen en de bedrijvigheid op en rond de kade. Met de ruwe zeelui en de havenarbeiders kan hij het goed vinden. Als zoon van een Rotterdamse zeeman spreekt hij hun taal en begrijpt hij hun humor. Bovendien heeft hij zeebenen en is hij een echte ‘lefgozer’. Dat moet ook wel, want er komt vaak het nodige kunst- en vliegwerk aan te pas om de perfecte plaat te kunnen schieten.

Zijn werk valt op. Ook bij de Holland-Amerika Lijn (HAL). Hun opmerking dat ze ‘weleens iets te fotograferen hebben’, is het begin van een belangrijke fase in zijn leven. Tussen 1947 en 1971 is Van de Ven bijna dagelijks in de weer op de Wilhelminakade. Hij legt al het nieuws rondom de maatschappij vast. Het levert hem de bijnaam ‘hoffotograaf van de HAL’ op.

Van de Vens werk wordt over de hele wereld getoond in de HAL-passagebureaus. Zelf blijft hij trouw aan Rotterdam. Zijn stad speelt de hoofdrol in zijn fotografie. Want voor Daniël van de Ven is er maar één stad: Rotterdam. Voor altijd Rotterdam.

Sandra van Berkum is kunsthistorica, auteur en voice-over. Eerdere boeken van haar bij Scriptum zijn: De Rotterdam. De kunst van het reizen, Op reis met de Rotterdam en Captain’s Dinner. Koken met de Holland-Amerika Lijn.

Expositie in de Kunsthal Rotterdam van 19 oktober 2019 t/m 25 januari 2020. Bekijk hier het filmpje van Ryan Derks van de goedbezochte opening.

Lees het interview met Daniël van de Ven in het AD, in NRC  en bekijk hier het interview op RTV Rijnmond.

 Reacties

Beeldschone en ontroerende historische fotografie. Van statig gecomponeerde foto’s voor de HAL, tot gewone, bijna uit de losse pols geschoten straatbeelden van een verdwijnend Rotterdam.

Vincent Mentzel

Dit fraaie en royale fotoboek is met recht een eerbetoon aan de fotograaf Daniël van de Ven (1929). De uitgave begeleidt de gelijknamige tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal. Deze hommage aan de in Delfshaven geboren en getogen Rotterdammer en gediplomeerd fotojournalist laat Rotterdam zien vanuit unieke perspectieven. Tussen 1947 en 1971 legde hij in opdracht van de Holland Amerika Lijn (HAL) veel historische momenten vast, variërend van oorlogsbruiden tot prinsessen. Via zijn lens komt ook de stad in wederopbouw tot leven en toont hij de grootsheid en grandeur van de Rotterdamse haven. Dit boek bevat een ruime selectie van foto's en evenzovele korte teksten die de foto's (zwart-wit en soms ook in kleur) begeleiden. Daarnaast bevat het boek biografische informatie over de fotograaf, aangevuld met een beschrijving van zijn werk. Kortom: een boeiende beeldbiografie van een van de meest Rotterdamse fotografen. Schitterend vormgegeven, vakkundig ingeleid door Vincent Metzel en met klasse samengesteld door de kunsthistorica Sandra van Berkum.

Dr. A. Schipper MA voor NBD Biblion

'Voor altijd Rotterdam' is een bloemlezing van het fotografische levenswerk van Daniël van de Ven. Een ras-Rotterdammer, die opgroeide in Delfshaven, waar zijn vader, een voormalig zeeman, zijn eigen café runde.
Al tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeert de jonge Daniël. Direct na de oorlog doorloopt hij de Fotovakschool en gaat hij als fotograaf aan het werk. Dat deed hij 25 jaar lang, als fotojournalist en bedrijfsfotograaf.
Die combinatie levert een boek op met een brede blik op Rotterdam in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Een variatie aan 'losse', spontane straatbeelden, nieuwsfoto's en reportages en minutieus geregisseerde, statige reclamefoto's voor bedrijven, met name in de haven.

Photofacts, Erik van Rosmalen

Met de prachtige foto’s en verhalen van Daniël van de Ven is nu dus een dik en groot boek gevuld dat een prachtig tijdsbeeld geeft van het naoorlogse Rotterdam. Niet alleen de beelden vertellen een verhaal, bij elke foto heeft Daniel ook een eigen verhaal. Al lezend wordt de lezer meegesleept in het avontuurlijke leven van een gepassioneerd kunstenaar, want dat mag je Daniël van de Ven toch echt wel noemen als je dit boek leest en de tentoonstelling bekijkt in de Kunsthal.

Judith van Gilst, Historisch Genootschap Roterodamum

Sandra van Berkum stelde in opdracht van uitgever Scriptum een boeiend fotoboek samen van het werk van Daniël van de Ven. Om het fraaiste plaatje te kunnen maken klom hij overal op. Zijn artistieke insteek, gevoel voor compositie, aandacht voor lichtinval en gevoel voor humor botsten wel eens met de strenge eisen van de HAL om een positief beeld van de rederij neer te zetten. Nadat de rederij in 1970 besloot om alle lijndiensten tussen Rotterdam en New York te staken, was Van de Ven allang nieuwe wegen ingeslagen en richtte zich op het ontwikkelen van megaproducties voor Unilever, de gemeente Rotterdam en het Maritiem Museum.

Marja de Keuning, Maritiem Portal Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis - KNAW

Een genot voor iedereen die van fotografie houdt, van Rotterdam óf van scheepvaart, of alle drie. Het is een terecht eerbetoon aan fotograaf Daniël van de Ven (1929), die met zijn haarscherpe oog en liefde voor schepen en stad een ongeëvenaard tijdsbeeld geeft van Rotterdam en de scheepvaart in deze wereldhavenstad in de jaren van circa 1950 tot circa 1980. Zeer fraaie uitgave, zowel qua typologie als vormgeving, met prachtige foto’s.

Tijdschrift voor Zeegeschiedenis

Ontroerend fotowerk en pakkende verhalen. De foto's zijn artistiek en getuigen van een grote kennis omtrent compositie en belichting. Een mooi relatiegeschenk. Samensteller Sandra van Berkum heeft een indrukwekkend boek toegevoegd aan de reeds verschenen publicaties over historisch Rotterdam.

Port of Business