Captain’s Dinner

Koken met de Holland-Amerika Lijn

Auteurs:   Sandra van Berkum  |  Tal Maes


Flexicover, 16 x 23 cm, 180 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055948161

   21,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Meer dan 50 recepten!

Captain’s Dinner neemt de lezer mee naar de laatste trans-Atlantische periode van de Holland-Amerika Lijn, die duurde van 1946 tot 1971. Naar de tijd dat de oversteek van Europa naar Amerika meestal nog per schip werd gemaakt. De Holland-Amerika Lijn stond bekend om haar uitstekende service en het voortreffelijke eten. Veel oud-passagiers roemen tot op de dag van vandaag de feestelijke buffetten met spectaculaire ijssculpturen, de ontbijtjes met ontelbare ei-gerechten, de warme meer-gangenlunch en de uitgebreide diners.

Achter al die maaltijden bleek een geheel eigen wereld schuil te gaan. Sandra van Berkum en Tal Maes interviewden oud-medewerkers en oud-passagiers om een beeld te krijgen van het culinaire reilen en zeilen aan boord. Herinneringen en ervaringen werden gedeeld, evenals foto’s en honderden oude menukaarten, die inmiddels gewilde collector’s items zijn.

De gerechten op de menukaarten dienden als inspiratiebron bij het schrijven van meer dan 50 recepten. Veelal klassieke recepten, die met een paar aanpassingen aan de moderne tijd nog altijd de moeite van het bereiden waard zijn en die nostalgische verlangens oproepen naar het onbekommerde en luxueuze leventje aan boord van de schepen van de Holland-Amerika Lijn.

Wij verklappen alvast 1 gerecht:

Poached Supreme of Halibut Veronique / Heilbot Véronique met druiven en dragon

Echt waar, dit visgerecht stond op het kindermenu aan boord van de Nieuw Amsterdam in 1957. Misschien dat Franse kinderen er nu nog wel raad mee weten, maar de meeste Hollandse kinderen zouden toch wat vreemd opkijken als er een dergelijk gerecht voor hun neus werd gezet. Hun hartje zou waarschijnlijk ook niet sneller gaan kloppen van andere gerechten op dit menukaartje, zoals haringsalade, Spaanse groene olijven, radijsjes, lamsbout of een andijviesalade. Gelukkig stond er ook een geroosterd kippetje voor ze op.

Vis, 4 personen

1 heilbotfilet à ca. 800 g (bij voorkeur met MSC-keurmerk)

150 g groene druiven zonder pit

300 ml visbouillon van goede kwaliteit

20 g boter, plus 1 klontje voor het pocheren

1 el fijngehakte verse dragon, plus enkele kleine takjes

150 ml slagroom

20 g bloem

zout en versgemalen peper

Extra: aluminiumfolie

1 Snijd de heilbot in 4 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Halveer de druiven.

2 Leg de stukken vis in een ruime koekenpan, schenk er de bouillon op en voeg een klontje boter toe. Verwarm het vocht zachtjes tot net onder het kookpunt. Leg een deksel op de pan en laat de vis afhankelijk van de dikte 4-5 minuten pocheren.Laat de vis niet te gaar worden.

3 Verwarm de ovengrill voor. Neem de vis voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg in een ovenschaal; bewaar het pocheervocht. Dek de vis af met een stuk aluminiumfolie en houd de vis warm door de schaal op een pan met zacht kokend water te zetten.

4 Meng de dragon door het pocheervocht en kook het op een hoog vuur met ongeveer tweederde in. Schenk de room erbij en breng zachtjes aan de kook, laat 1 minuut zacht doorkoken.

5 Smelt in een pannetje de boter en meng er de bloem door. Roer tot de boter zachtjes begint te borrelen; laat het mengsel niet te bruin kleuren. Schenk er geleidelijk en al kloppend het roommengsel bij. Blijf kloppen tot de saus bindt en romig maar niet te dik is. Neem de pan van het vuur en breng op smaak met zout en peper.

6 Schenk de saus over de vis in de schaal. Zet de schaal ca. 15 cm onder de grill en laat de bovenkant in 2-3 minuten lichtbruin kleuren. Verdeel er de druiven en takjes dragon over. Lekker met gekookte aardappeltjes.

Bereidingstijd: 30 minuten.

 

 Reacties

'Het boek neemt je mee naar de laatste trans-Atlantische periode van de HAL, tussen 1946 en 1971.'

Elle Eten