De slag om het witte huis

Van Iowa tot Wisconsin

Auteur:   Pieter Uittenbogaard


Paperback, 15 x 23,3 cm, circa 220 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht december 2020
Blijf op de hoogteTraditiegetrouw start de Amerikaanse verkiezingscyclus in Iowa: de eerste staat waar voorverkiezingen plaatsvinden. Vanaf begin 2019 wordt de landbouwstaat in de Midwest daarom platgelopen door meer dan 25 Democratische presidentskandidaten. Elke kerk, brouwerij en restaurant kan bij wijze van spreken wel rekenen op een bezoekje. De grote vraag is wie uiteindelijk de tegenstander van Trump wordt.

Kort na de voorverkiezing in Iowa neemt de campagne in maart 2020 een bizarre wending als de zwaarste pandemie in een eeuw tijd uitbreekt. Talloze Amerikanen raken besmet met het coronavirus, en om verdere verspreiding te voorkomen gaat het land grotendeels op slot. Ruim honderdduizend mensen sterven aan de gevolgen van covid-19 en tientallen miljoenen verliezen hun baan. De crisis is vervolgens compleet als er eind mei na de dood van George Floyd door politiegeweld grootschalige onlusten uitbreken. Een land in gevecht met zijn verleden.

Het eindspel van de verkiezingscampagne spitst zich in de herfst van 2020 toe op battleground states als Wisconsin. Trump won deze staat in 2016 nog met een miniem verschil. Maar twee jaar later sloegen de Democraten bij de midterm-verkiezingen terug door het gouverneurschap te veroveren. In 2020 loopt de weg naar het Witte Huis dwars door Wisconsin.

In De slag om het Witte Huis: Van Iowa tot Wisconsin beschrijft econoom en Amerika-kenner Pieter Uittenbogaard (1979) het krankzinnige verhaal van een historische verkiezingsstrijd. Eerder verscheen van zijn hand Detroit: Ontwaken uit de Amerikaanse nachtmerrie (2018).

 

Tags:  nepnieuws