Pierre Janssen

journalist / tv-presentator / museumdirecteur / kunstverteller

Auteur:   Petra Timmer


Paperback, 15,5 x 21 cm., 304 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 22,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Geen enkele Nederlandse museumdirecteur zal zo’n brede bekendheid hebben genoten als Pierre Janssen (1926–2007). Met passie en in begrijpelijke taal, heeft hij generaties Nederlanders naar kunst leren kijken. Als geen ander was hij in staat om zich in zijn publiek in te leven en dat publiek daadwerkelijk te raken. Door erover te schrijven als journalist, tentoonstellingen te maken in de musea waar hij werkte (Schiedam en Arnhem), maar vooral door zijn televisieprogramma’s. In de jaren zestig en zeventig gebruikte Janssen op onnavolgbare wijze de televisie als podium voor zijn legendarische Kunstgrepen. Hij verwierf er landelijke bekendheid en waardering mee. Met zijn lange magere gestalte, kenmerkende stem en geheel eigen stijl boeide hij een breed publiek met verhalen over kunst en menselijke creativiteit.

Dit boek schetst wie Pierre Janssen was en wat hem tot een nationaal fenomeen maakte. De eigenzinnige en vernieuwende manier waarop hij zijn professie als journalist en museumdirecteur op televisie invulling gaf komt daarbij uitgebreid aan bod. Naast een rijk geïllustreerde schets van zijn professionele leven bevat dit boek ook een groot aantal essays en artikelen van Pierre Janssen zelf, plus een overzicht van al zijn televisieprogramma’s. Dit boek verklaart wat hem dreef, wat het geheim was van zijn succes en hoe in vakkringen daarop werd gereageerd.Reacties

Pierre Janssen heeft de kunst voor het grote publiek tot leven gebracht. Petra Timmer heeft de grote Pierre Janssen met dit boek tot leven gebracht. Ze heeft daarmee een prestatie van formaat geleverd. Voor iedereen die van Kunstgrepen hield en voor de huidige 'kunst-scribenten' die vaak zo ongelooflijk elitair over kunst schrijven is dit boek een must en een verademing om te lezen.

Marianne Janssen op LeesKost.nl

Petra Timmer schetst mooi wie Pierre Janssen was en wat hem zo bijzonder maakte.

Beelden Magazine juni 2017