De wet van de stilte

Reis door Colombia

Auteur:   Karin Anema


Preview
Paperback, 14,5 x 21 cm, 294 pagina's, zwart-wit met fullcolour fotokatern, Nederlands,

€ 23,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen.
De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor.
Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en oog voor sprekende details verdiept zij zich vooral in gesloten culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koninginMexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Vandaag koop ik alle kleuren – het levensverhaal van een man en zijn psychoses, is in het Duits vertaald en wordt verfilmd. Haar boek Boegwater – Leven op de binnenvaart werd eveneens genomineerd voor de Bob den Uylprijs.

Bekijk hier de trailer en beluister hier de eerste aflevering van de podcast. Karin Anema geeft ook audiovisuele lezingen: www.karinanema.com

Beluister hier het interview van 24 januari met Karin op Bureau Buitenland NPO Radio 1.Reacties

Drie jaar na het Colombiaanse vredesakkoord liggen de wonden van 50 jaar conflict nog wagenwijd open. Dat ondervond schrijfster en journalist Karin Anema die na de ondertekening in 2016 Colombia doorkruiste van noord naar zuid en van het tropisch oerwoud tot hoog in de Andestoppen. Ze sprak met boeren, ex-guerrillastrijders, daders en slachtoffers en schreef hun verhalen op in een fascinerend boek: de Wet van de Stilte.

Bureau Buitenland NPO Radio 1

Karin schrijft beeldend en de verhalen met haar gesprekspartners gaan diep. Het is soms net of je als lezer zélf de reis maakt. Het boek is serieus maar nooit saai. Er komen stevige verhalen langszij maar Karin schuwt niet om door te vragen en het onderste uit de kan te halen, tot aan details toe.
Het is een prachtig document geworden dat toegankelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is in niet alleen het gewapende conflict, maar ook in Colombia.

Luís van Baren op Colombiaans.nl

Anema krijgt aangrijpende getuigenissen los die samen de puzzelstukken vormen van een onbarmhartige geschiedenis. [...] Een hoofdpijndossier, misschien is dat de meest adequate omschrijving van Colombia. Het is een prachtig land met enorme tegengestelde belangen en krachtenvelden, waar de bevolking onder de oppervlakte het slachtoffer van is. Om zichzelf te beschermen zwijgen ze, maar de duivelse details maken blijvende littekens. Anema brengt die details naar boven.

Nico Voskamp, De Leesclub Van Alles