Boegwater

Leven op de binnenvaart

Auteur:   Karin Anema


Preview
Paperback, 15 x 21,5 cm, 335 pagina's, zwart-wit met fullcolour fotokatern, Nederlands,

€ 22,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Binnenvaartschepen – vast aanwezig in ons oneindig laagland. Vanaf een hoge brug of op de wal, wachtend achter gesloten slagbomen, hoor en zie je ze voortglijden – de stuurhut dwars op het schip, auto op het dek, een keffend hondje in het gangboord, op de achtersteven wappert een vlag…

Daar glijdt een geheel eigen wereld langs. Langzaam maar gestaag verdwijnt die in het verschiet. Weg…

Karin Anema is in die wereld gestapt. Ze heeft haar ogen en oren de kost gegeven. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? Ze heeft ze in actie gezien. Is er iets bij alle verschillen wat hen verbindt? Ze heeft naar de schippers geluisterd. Naar hun verhalen. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger. Over de toekomst.

Met de komst van de Kaapverdiër Antonio aan boord van de Neerlandia, van schipper Jopie, een einzelgänger, komen er nog weer andere invloeden binnen. Met de reconstructie van hun levens legt Karin Anema de binnenvaartcultuur bloot.

Boegwater biedt een schets van 90 jaar binnenvaartgeschiedenis. Van zeilend vrachtschip tot 4.000 tonners. Van geen communicatiemiddelen naar boordcomputer en auto aan boord. Van zwaar werk naar automatisch. Van ieder kanaaltje naar slechts enkele hoofdvaarwegen. Van gezin aan boord naar een mannenmaatschappij.

De grote rivieren regelen het ritme van Boegwater. Op en neer de Rijn, op en neer naar Antwerpen, op en neer de Donau. Vroeger met veel contacten, nu alleen nog bij een aanvaring.

Beluister hier de reportage die Paul Verspeek van Radio Rijnmond op locatie maakte voor zijn programma Rijnmond Staat Stil.Reacties

Het boek is zeer lezenswaardig en heeft bijna een antropologisch karakter. 'Boegwater' van Karin Anema is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Theo Jordaan op allesoverboekenenschrijvers.nl

Het leven van een binnenvaartschipper is onvoorspelbaar, dat is wel de beste conclusie die te halen valt uit deze boeiende uitgave. Treffend is dat alles zo echt en puur is, zonder gekunsteldheid. Prima samenvattende en compacte verhalen, zonder bevooroordeeld noch moraliserend te zijn. Mooi inkijkje in het leven van binnenvaartschippers. Zeker een aanrader in ons kanaalrijke waterland.

NBD Biblion

Boegwater is een mooi boek over de binnenvaartcultuur, toen en nu, en over de strijd om het bestaan.

De Waterkampioen

Het boek is pakkend geschreven, leest makkelijk en geeft een goed beeld van de veranderingen in de binnenvaart. Doordat de levens van Jopie en Antonio de rode draad door het boek zijn, is het een verhaal geworden dat aanspreekt door de menselijkheid. Interessant en soms ontnuchterend, soms ontroerend.

George Snijder in Bokkepoot, tijdschrift Het Historisch Bedrijfsvaartuig, dec 2017

Voor wie meer wil weten over de mensen aan boord van de talloze binnenvaartschepen op onze wateren, is dit werkelijk een heel goed boek.

Gerrit van Burgeler in De Blauwe Wimpel, januari 2018