Wisselende contacten

De ontmaskering van de coachingsrelatie

Auteur:   Karen Walthuis


Paperback, 13,5 x 21,5 cm, 168 pagina's, zwart-wit, Nederlands, ISBN: 9789055945856

 20,00
 9,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Wat maakt het werk als coach zo boeiend? Het antwoord hierop is onomwonden: de wisselende contacten! Het bijzondere contact tussen coach en cliënt is niet alleen een bron van plezier, maar ook een boeiend onderwerp voor nadere bestudering. Wat speelt er zich tussen deze twee mensen nu precies af? Hoe kan het dat de coach soms de meest confronterende dingen zegt of doet en de cliënt zich toch geaccepteerd of zelfs geliefd voelt? Waarom gaat het soms mis in het contact? Wat is de betekenis van de relatie voor de effectiviteit van de coaching?

Aan de hand van een model van zes coachhoudingen geeft Karen Walthuis inzicht in de coachingsrelatie. De houdingen van onderzoeker, onderwijzer, aanvoerder, praatpaal, boeddhist en uitdager komen tot leven door beschrijvingen, praktijkvoorbeelden en reflectievragen. Voor de coachingsrelatie belangrijke thema’s als macht, verantwoordelijkheid, empathie, overdracht en autonomie worden met luchtige diepgang benaderd. De schrijfster confronteert en relativeert met liefde en humor.

De lezer wordt uitgedaagd over zichzelf na te denken en een blik in zijn eigen lachspiegel te werpen. Een coach is immers ook maar een mens met zo zijn aannames, drijfveren en behoeften die – stiekem of openlijk – meespelen in de coachingsrelatie. Hoe beter de coach deze van zichzelf kent, hoe vrijer hij de cliënt tegemoet kan treden.

Een prikkelend en inzichtgevend boek voor coaches, maar ook voor maatschappelijk werkers, therapeuten, mentoren, mediators, supervisoren, trainers, docenten en coachende managers, kortom voor iedereen die een ander begeleidt bij diens persoonlijke ontwikkeling.

Tags:  coaching 


Reacties

'Dit fraai verzorgde boek is primair bestemd voor coaches, maar is ook bruikbaar door mediators, therapeuten, maatschappelijk werkers en dergelijken. In het jonge vakgebied van het coachen zien we dat coaches elk op eigen wijze invulling geven aan de relatie met de cliënt. Deze uitgave, geschreven door een professionele coach, probeert een beeld te geven welke basale aannames en houdingen van de coach invloed hebben op die relatie. In dit prettig leesbare boek wordt de houding van de coach als onderzoeker, onderwijzer, aanvoerder, praatpaal, boeddhist en uitdager beschreven. Door deze perspectieven op het coachingvak wordt de lezer geconfronteerd met de vraag: Hoe vul ik mijn coachingvak in? Zo komt bijvoorbeeld de vraag aan de orde in welke mate de coach betrokken is bij de keuzes die de cliënt uiteindelijk maakt na een coachingtraject. Maar ook onderwerpen als onderlinge afstemming, autonomie, humor, macht, verantwoordelijkheid en dergelijke komen gedegen aan bod. Een zeer betrokken boek, dat nuttig is voor iedere coach die nadenkt over zijn eigen ontwikkeling.'

NBD|Biblion recensie, Mr. P.C. van Schelven

'Alsof ze naast je op bank zit zo vertelt Karen met veel warmte over haar vak als coach, onderzoekt ze de motieven van ons coaches, adviseurs, en loopbaanbegeleiders. Probeert ze reflecties over onze methoden en aanpak op te roepen, wijst ons met een knipoog op het belang vooral veel winst te maken en zelf veel uit het contact met de cliënt te halen, onderwijst ons, de lezer, in mogelijke richtinggevende en ruimtegevende houdingen en wijst ons met lichte dwang op de voordelen van provocatieve coaching. En ze slaagt mijns inziens ruim in haar opzet. Geprikkeld, uitgedaagd en met meer bagage ga ik nu naar mijn volgende gesprekken, een aanrader dus.'

Lezersreactie