Vriendschap

Een tweede ik

Auteur:   Catharina de Haas


Hardcover, 15x21,5, 205 pagina's, zwart-wit, Nederlands, ISBN: 9789055948840

 11,99
 21,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Vriendschap gaat over ons leven. Vriendschap gaat over samen leven. De meeste mensen rekenen vriendschap tot het privéterrein. Vriendschappelijke gevoelens gaan echter verder dan de voordeur. Deze gevoelens kleuren en bepalen het dagelijks leven, je ervaart ze tijdens de behandeling bij de kassa van een supermarkt, en ze betreffen ook het hoogste ambacht: het bedrijven van politiek.
Is vriendschap een kostbaar bezit vol onzekerheden? Of zelfs méér dan dat: is vriendschap een illusie, ‘een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’? K–n je van bezit spreken als het over vriendschap gaat? Van welke makelij is vriendschap? Is vriendschap een fenomeen dat we zelf op eigen wijze vorm kunnen geven? Is vriendschap een levenshouding die we met vallen en opstaan vanaf onze jeugd als vanzelf leren? Hebben we nog vrienden nodig als we een partner hebben met wie we alles kunnen delen?
Deze en andere vragen worden in dit boek beantwoord, met behulp van filosofische beschouwingen en teksten van filosofen, met een vleugje psychologie en sociologie, met literaire voorbeelden ter illustratie.

Catharina de Haas studeerde onder meer filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds 1992 filosofisch consulent met een eigen praktijk voor zowel particulieren als bedrijven. Haar praktijk is gevestigd in Amsterdam.

‘Als geschoold denker heeft Catharina de Haas een frisse blik. Die is ook terug te vinden in haar boek over vriendschap.’ – Libelle
‘Volgens De Haas kan de antieke filosofie zelfs een positieve beweging in de maatschappij op gang brengen, door ons te laten zien hoe waardevol vriendschap is.’ – Elsevier