Vitaal ouder worden is zo gek nog niet

De complete gids om gezond te blijven

Auteur:   Ester Bertholet


Preview
Hardcover, 180 x 265 mm, 304 pagina's, zwart-wit met steunkleur, Nederlands,

 16,99
 35,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Vitaal ouder worden is zo gek nog niet is het resultaat van het werk van Ester Bertholet als specialist ouderengeneeskunde. De honderden gesprekken in haar praktijk, de presentaties in wijkcentra en bibliotheken, de zoomsessies: alles valt samen in dit handboek voor 55-plussers, waarin preventie, medische klachten, medicatie en zingeving centraal staan.

Haar drijfveer is preventie. En dat begint bij de meest basale kennis over hoe lichaam en geest werken, hoe ziektes ontstaan, hoe behandelingen op elkaar aansluiten en vooral wat je zelf kunt doen om gezond te blijven. Als je begrijpt hoe het eigen lichaam functioneert en weet waardoor klachten ontstaan, is het makkelijker er iets aan te (laten) doen of deze te accepteren en ermee om te gaan. Je bent nooit te oud om te leren!

Vitaal ouder worden is zo gek nog niet is geen ‘eenmansproject’. De auteur kreeg medewerking van 170 ouderen. Zij beantwoordden vragen van Ester en droegen zelf onderwerpen aan, zoals mobiliteit, sociale contacten, eenzaamheid, seksualiteit en reflectie op het leven. Thema’s die vaak wegens tijdgebrek onbesproken blijven bij de huisarts.

Ook betrok zij 60 collega-artsen bij het project, variërend van een cardioloog en huisarts tot een dementieconsulent en ergotherapeut. Zij lazen mee en adviseerden waar nodig. En zo ontstond er een boek dat inzicht, inspiratie en oplossingen biedt voor een breed publiek: senioren, mantelzorgers, zorgmedewerkers… Eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in ‘ouder worden’.

Ester Bertholet (1972) heeft een zelfstandige praktijk als specialist ouderengeneeskunde. Met haar praktijk ondersteunt ze huisartsen door ouderen met ingewikkelde problemen tijdelijk over te nemen. Ester is ook bekend van het Behandelpaspoort, een houvast voor patiënten bij het voeren van gesprekken over hun behandelwensen en is medeoprichtster van Ons Raadhuis in Velp: een drukbezocht ontmoetings- en activiteitencentrum voor senioren.Reacties

Dit is een gids waarin werkelijk alles voorbijkomt: uitleg over je lijf, veelvoorkomende klachten, tips voor een gezonde levensstijl, praktische zaken en vragen over wat belangrijk is in het leven. Als je beter begrijpt waarom klachten ontstaan, kun je ze ook beter voorkomen of er het gesprek over voeren bij de dokter.
Ik vond het mooi om te horen van Ester met hoeveel enthousiasme en toewijding dit boek tot stand is gekomen.

Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport

Goed en betekenisvol oud worden, wordt voor ons allemaal een belangrijke vraag in onze vergrijzende samenleving. Ik ga dit handboek met veel interesse lezen.

Jan Kremer, hoogleraar zorg en samenleving

Iedereen boven de 50 zou dit boek door de overheid gratis moeten ontvangen, zodat rijk en arm in staat is dit boek te lezen.

Henk Handlogten, (NL, de beste zorg)

Alles bijeen is dit boek een soort praktische encyclopedie van het ouder worden. Geschikt voor iedereen, dus ook voor dokters.

Henk Maassen, redacteur Medisch Contact

Alles wat je wilt weten over je lijf. Lijvig boekwerk voor 55-plussers. Ook handig voor kinderen van ouderen.

Leonie Groen, Noordhollands/Leidsch/Haarlems Dagblad

Erg leuk om in te grasduinen, en een bron van kennis voor veel ouderen (en veel dokters). Ongelooflijk veel informatie.

Henk Schers, hoogleraar huisartsgeneeskunde, hoofd AHN

Met deze gids wordt vitaal ouder worden een stuk makkelijker.

Anbo-gids

Dit omvat bijna mijn hele opleiding tot verpleegkundige, wat een informatie en wat helder omschreven.

Verpleegkundige (MBO-V)