Vatbaar voor illusies

Of hoe zelfs Sinterklaas zich vergiste

Auteur:   Mattijs Joosten


Hardcover, 13 x 19 cm, 167 pagina's, zwart-wit, Nederlands, ISBN: 9789055948826

 8,99
 17,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Sinterklaas bestaat niet. Als je oud genoeg bent om dit boek te lezen, dan is dat als het goed is geen nieuws. Maar wat nu als er een illusie is die veel minder doorzichtig is dan die van Sint? En wat nu als volwassenen zelf niet weten hoe het écht zit?

Er zijn tientallen van deze illusies. Niet-bestaande Sinterklazen worden overal ter wereld met hand en tand verdedigd. We vergissen ons dagelijks in allerlei simpele weetjes – struisvogels steken hun kop niet in het zand, je hart zit niet links, een krijtje is geen krijt – maar ook in grote, complexe zaken doen we verkeerde aannames: mensen kunnen praten met geesten als je dood gaat, dan word je daarna opnieuw geboren sommige mensen zijn helderziend alcohol doodt hersencellen.

Op aansprekende wijze stimuleert Mattijs Joosten het kritisch denken en laat hij zien welke denkfouten en drogredeneringen er aan deze illusies ten grondslag liggen. Een confronterend en verfrissend boek voor iedereen die de Sinterklazen in zijn denken wil ontmaskeren en zijn illusies bij het grofvuil wil zetten.

Mattijs Joosten studeerde wijsbegeerte. Als zelfstandig trainer en adviseur helpt hij mensen meer rekening te houden met denkfouten en drogredenen.

de Volkskrant recensent Olaf Tempelman: ‘Als ik Gerd Leers was belde ik Mattijs Joosten nu om variërende cognities inzake Mauro even rustig door te praten.’ Lees hier de volledige recensie.