Toekomstverkennen

Het ultieme denken in organisaties

Auteurs:   Freija van Duijne  |  Peter van der Wel


Preview
Hardcover, 15 x 21,5 cm, 184 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 22,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Voor bedrijven is het van levensbelang nu al met de toekomst bezig te zijn. Toekomstgerichte organisaties doen het, blijkens onderzoek, aanmerkelijk beter dan hun concurrenten die zich hieraan niets gelegen laten liggen. Zij maken daarbij gebruik van de goed gevulde gereedschapskist van de futuroloog. Een futuroloog houdt zich bezig met de per definitie onzekere toekomst om mensen, organisaties te helpen de kansen te benutten die de toekomst biedt. Het is daarom niet verwonderlijk dat toekomstverkennen steeds vaker deel uitmaakt van leiderschapstrainingen. Een leider en beslisser moet kunnen inspelen op onzekerheid en complexiteit.

Een toekomstverkenning neemt mensen mee in het proces voorafgaand aan een organisatieverandering en een nieuwe strategie. Dan komt die verandering niet uit de lucht vallen. In plaats van bezig te zijn met de dagelijkse drukte daagt een toekomstverkenning mensen uit om na te denken over de betekenis van trends en uitdagingen op het gebied van nieuwe technologie, klimaatverandering en maatschappelijke ontwikkelingen.

Toekomstverkenning prikkelt de nieuwsgierigheid. Het leidt tot meer verbeeldingskracht. Wie kansen ziet, krijgt zin om aan de toekomst te gaan werken. Dat maakt toekomstverkennen een uiterst waardevolle exercitie om je als organisatie klaar te maken voor de toekomst.

Freija van Duijne heeft lange tijd bij de Rijksoverheid gewerkt aan verkenningen en strategische agenda’s. Nu begeleid ze dergelijke trajecten voor diverse organisaties en geeft lezingen over de toekomst van tal van onderwerpen.

Peter van der Wel heeft jarenlang gewerkt als organisatieadviseur bij ondermeer Deloitte en Rijnconsult. Tegenwoordig geeft hij als futuroloog en econoom inspirerende lezingen en presentaties over de toekomst.

Freija en Peter waren respectievelijk voorzitter en penningmeester van de Dutch Future Society (2013–2018), het Nederlandse netwerk van toekomstverkenners en trendonderzoekers dat zich inzet om het vak verder te ontwikkelen en meer gebruik te maken van toekomstverkennen in de samenleving.