Olifanten laten vliegen

Radicale innovatie in organisaties

Auteur:   Steven S. Hoffman


Preview
Hardcover met stofomslag, 15,5 x 23,8 cm, 320 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 15,99
 32,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Voor zowat iedere grote onderneming heeft innovatie tegenwoordig de allerhoogste prioriteit. De druk om te innoveren wordt steeds groter, en de prijs die wordt betaald wanneer het niet lukt steeds hoger. Intussen wil het bij de meeste ondernemingen maar niet opschieten. Ze bedienen zich allemaal nog steeds van methoden die decennia geleden zijn bedacht en die inmiddels allang achterhaald zijn. Daarom, ook, verliezen de allergrootste ondernemingen ter wereld soms een complete markt aan een startup waarvan ze nog nooit hadden gehoord.

In Olifanten laten vliegen laat Steven S. Hoffman zien hoe zowel succesvolle startups als gevestigde ondernemingen te werk gaan om nieuwe producten en diensten op de markt te brengen. Ook geeft hij antwoorden op de cruciale vragen voor iedere innovator:

  • Hoe innoveren de entrepreneurs in Silicon Valley?
  • Waarom lopen sommige van de slimste ondernemingen vast in het innovatieproces?
  • Hoe kan een innovatieteam het beste worden gestructureerd?
  • Wie moeten er in die teams zitten, en wat moeten zij kunnen?
  • Hoe kan er worden geïnnoveerd in een grote organisatie?
  • Welke methoden en processen leveren aanhoudende resultaten op?

De antwoorden op deze vragen liggen niet voor het oprapen. Innovatie is een ingewikkeld, rommelig en vaak troebel proces. Toch doet de auteur dit proces stap voor stap uit de doeken, en laat tot in detail zien hoe het ook in jouw onderneming kan worden opgetuigd. Hij legt uit hoe je de lessen kunt overnemen en in iedere gevestigde onderneming kunt toepassen – of het nu een startup is, een familiebedrijf of een multinational.

Steven S. Hoffman is ‘kapitein’ van Founders Space, een van de meest vooraanstaande incubators en accelerators wereldwijd, en opereert al tijden in de frontlinie van innovatie.Reacties

In vergelijking met andere boeken over innovatie besteedt deze auteur veel aandacht aan de processen en methoden van een incubator uit Silicon Valley en laat hij zien hoe deze kunnen worden toegepast bij allerlei verschillende bedrijven. In het eerste deel worden de essenties van innovatie op een rij gezet. Het tweede deel behandelt de werkwijze van een starter, zoals klein denken, kleine teams en budget, weinig tijd, beperkte scope. Deel drie geeft een verdieping in de mentaliteit en methoden van een startup, waaronder het ter discussie stellen van overtuigingen en valkuilen voor de constructeur. Hoe het proces van baanbrekende innovatie verder verloopt, wordt beschreven in deel vier, met aandacht voor klanten betrekken en waardecreatie. Deel vijf bevat diverse noties over interne innovatie, zoals de factor angst en innovatiecultuur. Het boek eindigt met een deel over diverse obstakels en hoe deze zijn te overwinnen. Denk daarbij aan factoren als snelheid en macht. Het is een helder geschreven boek met inspiratie voor een divers palet aan bedrijven om te kunnen innoveren. Met eindnoten en register.

Peter de Boer voor NBD Biblion