Monsterproces Holleeder

Verslag vanuit De Bunker

Auteurs:   Anke Sprakel  |  Estella Heesen


Paperback, 14,5 x 21 cm, 392 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 20,00
 9,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

‘De best aardige jongen’, zoals Willem Holleeder zichzelf graag omschrijft, is-ie niet meer. Het verraad van zijn zus Astrid tergde hem meer dan hem lief was: ‘Ze is erger dan de zee diep is.’ In de extra beveiligde rechtbank De Bunker was hij gespannen, schraapte voortdurend zijn keel en explodeerde als zijn zus hem sarde. Er werd gehuild en geschreeuwd, maar ook waren er grappen en grollen, Holleederiaanse uitspraken, Jordaancabaret en steeds weer Holleeders mantra: ‘Allemaal onzin, meneer de rechter.’

Onder toeziend oog van rechtbankvoorzitter Frank Wieland kwam de geschiedenis van de Nederlandse onderwereld vanaf de Heinekenontvoering voorbij: het geld, de deals, de geluidsopnames, de kroongetuigen, de zussen, de exen, de journalisten, de Allesweter.

In 2015 kwam het Openbaar Ministerie met de beschuldiging dat Holleeder onder meer betrokken was bij vijf liquidaties en één doodslag, onder wie Heinekenontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. Anke Sprakel en Estella Heesen doen tien jaar na de strafzaak tegen Holleeder wegens afpersing wederom verslag vanaf de eerste dag tot en met het vonnis van dit monsterproces. En opnieuw is de hoofdrol weggelegd voor de Amsterdamse crimineel, die eerder de dans leek te ontspringen.

Anke Sprakel en Estella Heesen werken beiden als verslaggever voor juridisch persbureau Argos.Reacties

Dit boek waarin het proces tegen Willem Holleeder uitputtend wordt verslagen bestaat vooral uit letterlijke citaten van de rechters, de officieren van justitie, de advocaten, de getuigen en de verdachte, aangevuld met achtergrondinformatie, verklarende teksten en commentaar van de schrijfsters die de meer dan zestig zittingen van de rechtbank hebben bijgewoond. Voor degene die het spoor bijster was in deze ingewikkelde zaak geeft het boek een goed overzicht van de verschillende aanklachten, in de achtergrond van de vermoorde of gewonde personen en vooral in de persoon en het karakter van Holleeder, wat duidelijk wordt door zijn reageren tijdens het proces. Ook worden de persoon van rechtbankvoorzitter Frank Wieland en zijn belangrijke rol belicht door middel van de opgenomen citaten.

G.P. Schuring voor NBD Biblion

Het boek is samengesteld uit verslagen van de meer dan zestig zittingen. Het effect is dat je als lezer het gevoel hebt er op de eerste rij bij te zitten.

ZijSpreekt, Marga Miltenburg

Je zou een boek met zware kost verwachten, maar dat is niet het geval. Het boek is toegankelijk geschreven dus goed te volgen, ook voor mensen die niet zo goed thuis zijn in ambtelijke taal. Dat maakt het boek ook meteen boeiend om te lezen. Het vat heel goed samen hoe de mensen om Holleeder heen hebben moeten leven, de altijd aanwezige angst en vernederingen.

The New Royalty World boekenblog