Leienaars

Leidse achternamen en Leidenaars van naam

Auteur:   Piet van Sterkenburg


Hardcover, 17 x 23 cm, 687 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 32,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Leienaars gaat over dertigduizend Leidse achternamen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle namen die in dit boek staan een Leidse oorsprong hebben of alleen in Leiden voorkomen. Vele zijn ook ver daarbuiten bekend. Wat we aan de namen wel zien is dat de bewoners van Leiden van heinde en verre naar onze stad zijn gekomen. Om economische redenen of om godsdienstige zoals de vele Franse protestanten of hugenoten. Hun achternamen en die van andere immigranten vertellen niet alleen de geschiedenis van hun herkomst en van hun beroep, maar ook van hun bijnamen en van hun verwantschap. Van interessante Leidenaren of van mensen die in Leiden gewoond en gewerkt hebben en die Leiden op de een of andere manier roem hebben gegeven, zijn tevens korte biografietjes toegevoegd.

Piet van Sterkenburg is neerlandicus. Hij was directeur van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie te Leiden en hoogleraar Lexicologie. Daarnaast was hij onder meer hoofdredacteur van de Hedendaagse Van Dale. Ook was hij vele jaren voorzitter van de 3 October-Vereeniging en sinds 2006 is hij ereburger van de stad.Reacties

De stad Leiden is bekend om haar migratiegeschiedenis en haar verscheidenheid aan familienamen. Al in de zestiende eeuw kwamen Vlaamse en Franse vluchtelingen naar deze stad en nadien nog vele anderen. Dit boek is een vademecum van achternamen van Leidse burgers in heden en verleden. Daarnaast is het ook een biografisch woordenboek van geboren en woonachtige Leidenaars, zowel historische als nog levende personen. Het begint met een inleiding over Leidse achternamen, gevolgd door het alfabetisch op familienaam geordende naslagwerk. Van elke naam wordt de betekenis en herkomst besproken en bij sommige namen is er een kleine biografie van een Leidenaar. Niet alleen professoren en bestuurders maar ook vele mensen uit bijvoorbeeld de sport- en mediawereld worden voor het voetlicht gehaald, zoals dj Armin van Buuren en en cabaretier Jochem Myer naast historicus Fruin en politicus Pechtold. Bij alle biografietjes zijn portretfoto's toegevoegd. Hierdoor is het naast een naslagwerk ook een bladerboek om bekende Leidenaars te leren kennen. Het besluit met een overzicht van literatuur en websites.

Dr. J. Kroes voor NBD Biblion