De jongen die opgroeide als hond (geactualiseerde editie)

En andere verhalen uit het dagboek van een kinderpsychiater

Auteurs:   Bruce Perry  |  Maia Szalavitz


Preview
Paperback, 16 x 24 cm, 334 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 10,99
 23,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Kinderpsychiater Bruce Perry helpt dagelijks getraumatiseerde kinderen. Bevlogen en met compassie vertelt hij over kinderen zoals Laura, een vierjarig meisje met een groeiachterstand, dat meer baat had bij een grote dosis liefde dan bij speciale diëten; Connor, die als baby lange tijd aan een stuk alleen werd gelaten en die opbloeide door massage en muziektherapie, en Justin, de zesjarige jongen die opgroeide als hond, en die zijn taal- en ontwikkelingsachterstand verbazingwekkend snel inhaalde toen zijn hersenen op de juiste manier gestimuleerd werden.

Door zijn baanbrekende werk op het snijvlak van neurowetenschap en psychologie kan Bruce Perry als geen ander inzicht geven in wat er precies gebeurt in de hersenen als een kind al vroeg in het leven wordt blootgesteld aan traumatische ervaringen en welke, soms verrassende, methoden gebruikt kunnen worden om het kind te helpen opgroeien tot een volwassene die sterk in het leven staat. Een fascinerend boek, niet alleen voor mensen die werken met getraumatiseerde kinderen maar ook voor pleeg- en adoptieouders.

Deze geactualiseerde editie bevat een nieuw voorwoord, een extra hoofdstuk, uitgebreide commentaren per hoofdstuk en een studiegids met vragen en antwoorden voor groepsdiscussies.

Bruce Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de ChildTrauma Academy in Houston, Texas. Ook adviseert hij de FBI. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste en won verscheidene prijzen met haar journalistieke werk.Reacties

Helder en inzichtelijk ****

De Volkskrant

Net zoals [neuropsychiater Oliver] Sacks kan Perry met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het afwijkende gedrag van zijn patiënten verklaren en, voor zover mogelijk, verbeteren. Justin, de jongen die als hond opgroeide, blijkt intelligent en haalt door juiste stimulatie van zijn hersenen de schade grotendeels in. Als hij acht is, schrijft hij dr. Perry zelfs een bedankbriefje. De psychiater moet ervan huilen. En de lezer bijna ook.

BN/De Stem en Provinciale Zeeuwsche Courant

In de door een journaliste (Szalavitz) zeer betrokken en illustratief beschreven casussen geeft de kinderpsychiater (Perry), tevens neurowetenschapper en grondlegger van een kliniek voor getraumatiseerde kinderen, de lezer een goed zicht op het klinisch beeld en mogelijke behandeling van ernstig verwaarloosde en/of getraumatiseerde kinderen. Hierbij wordt een relatie gelegd tussen de ervaringen van het jonge kind, de invloed op het neuropsychologisch substraat, de verschijningsvorm in de brede ontwikkeling, zoals motoriek, taal, relatievorming en dergelijke, en de vaak inadequate copingsmechanismen en extreem geïnternaliseerde of externaliserende gedragsproblematiek. Mede vanuit de neurowetenschap worden vrij succesvolle behandelingen beschreven met een zeer adaptieve, neuro-sequentiële aanpak, zoals aanraking, ritme, muziek en beweging, speltherapie en sociale cognitietraining. Extra aandacht is er voor de invloed van specifieke gezins- en levensomstandigheden in de VS op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Boeiend en herkenbaar boek voor professionals en ouders die dagelijks met deze kinderen omgaan. In deze elfde, geactualiseerde druk is achterin een hoofdstuk opgenomen waarin vanuit het huidige perspectief wordt gereflecteerd op de inhoud van elk hoofdstuk. Ook is een studiegids met vragen en antwoorden voor groepsdiscussies toegevoegd.

NBD Biblion

Een aangrijpend en tegelijkertijd hoopgevend boek.

Psychologie Magazine

Perry vertelt vol compassie over Justin en tal van andere kinderen uit zijn praktijk. Op heldere wijze geeft hij inzicht in wat er precies gebeurt in hersenen van kinderen bij traumatische ervaringen en welke (soms verrassende) methoden daarbij kunnen helpen.

Jong rond Amstel & Zaan, magazine voor jeugdhulpverleners