Het maandagmorgengevoel

Een troostboek voor werkenden

Auteurs:   Joep Schrijvers  |  Peter van Straaten


Hardcover, 16 x 22 cm, 152 pagina's, zwart-wit, Nederlands/Engels/Frans/Spaans, ISBN: 9789055943661

   16,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Ook zo’n last van de maandagmorgen? Van dat knagende gevoel dat u weer naar uw werk moet? Of begint het bij u al op zondagmorgen zoals bij veel andere werknemers? Er zijn zelfs mensen die van dit gevoel de hele week last hebben! Joep Schrijvers schokte de managementwereld met zijn boek Hoe word ik een rat? waar inmiddels meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht, ongekend voor een managementboek.

In Het maandagmorgengevoel vertelt Schrijvers onomwonden zoals we dat van hem gewend zijn, alles over dit maandagmorgengevoel. Welke vier emoties eraan ten grondslag liggen (verdriet, angst, walging en toorn), hoelang het duurt en hoe het uitmondt in de onvermijdelijke versuffing. Het maandagmorgengevoel staat voor het moderne onbehagen in het werk.

Op hilarische wijze wijst hij met de vinger naar de bazen en collega’s, hoe zij in onze hoofden spoken en dit maandagmorgengevoel veroorzaken: de bullebakken, de jaloerse krengen, de machomannen, de kleffe chefs, de veranderaars. Schrijvers laat zien dat we vooral last hebben van het driftleven van onze bazen en collega’s, van hun doorgeschoten driften om status en geld te bemachtigen, met iedereen intiem te worden, voortdurend te reorganiseren en hun stoel of afdeling te verdedigen.

Of u wat kunt doen aan het maandagmorgengevoel? Joep Schrijvers heeft een grote afkeer van modieuze prietpraat en eenvoudige recepten. In dit boek keert hij zich tegen doeners (de wij-gaan-ervoor-types), de nieuwe bureaucraten (terug naar de bedrijfskleding) en spirituele managers (‘Ik ben in het Zijn.’). Wij kunnen het maandagmorgengevoel maar beter aanvaarden, vindt hij. Hoe dan? Door er meer de kantjes van af te lopen en te lanterfanten.Reacties

'Ook last op maandag van "die zeurderige samentrekking van buik en maag, de slapheid in de benen, de krachteloosheid van de armen?" Dat is het typische "maandagmorgengevoel". Joep Schrijvers schreef dit boek over het maandagmorgengevoel en ander kantoor-lief en leed waarbij hij, zoals hij zelf zegt, stijlmiddelen als "uitvergroting, overdrijving, kleinering, ophitsing, gezochte beelden en beeldspraken" niet schuwt. Achtereenvolgens worden behandeld: het maandagmorgengevoel, de maandagmorgentypes zoals drankhoofd en ADHD-er, de stadia van het maandagmorgengevoel, archetypes van graftakcollega's (heilig boontje, streber, kantjesloper, trendsnuiver) en braakbazen (moneymakers, goeroegroupies, bullebakken), treurbedrijven, potsierlijke therapieën, het doorwerken van onze elementaire driften in de organisatie en tot slot aanvaarding en troost. Vlot, scherp en geestig geschreven verhandeling over het kantoorleven van maandagmorgen tot en met vrijdagnamiddag waarin iedere kantoorganger veel zal herkennen. Met prachtige treurtekeningen van Peter van Straaten die het maandagmorgengevoel zo mogelijk nog treffender weergeven. Van de auteur verscheen eerder "Hoe word ik een rat? : de kunst van het konkelen en samenzweren" (2002)*. www.maandagmorgengevoel.nl.'

NBD|Biblion