Het geheim van regievoeren
New Governance in het publieke domein
Regievoering biedt een doordachte benadering voor het leiden van de verschuivende dynamiek tussen de overheid en de samenleving. Traditionele sturingsparadigma’s vormen hinderpalen voor vooruitgang en hebben geleid tot ernstige maatschappelijke kwesties, zoals de behandeling van aardbevingsschade, de toeslagenaffaire en de uitdagende invoering van de Omgevingswet. Dit boek onthult de essentie van regievoering en verklaart waarom regievoering meer dan ooit noodzakelijk is. Het verschaft inzicht in het doel van regievoering en waarom dit van vitaal belang is in de hedendaagse samenleving.
Regievoeren is niet zomaar een vak; het is eerder een kunst, een levensovertuiging. Het vormt een sturingsaanpak die diepgeworteld is in gelijkwaardigheid en inclusie. Daarom kan regievoering niet los worden gezien van de democratische principes. Het biedt een alternatief voor het traditionele patriarchaat, waarin mannelijke machtsstructuren de boventoon voeren. Dit wil echter niet zeggen dat de auteur pleit voor een zwakke aanpak. Effectieve sturing vereist kracht en soms zelfs macht. Toch kan de basis van de macht niet langer rusten op het recht van de sterkste.
Dit boek richt zich op bestuurders, managers en professionals die actief zijn binnen de publieke sector en die geïnteresseerd zijn in het vernieuwen van het publieke domein. De lezer zal zich gemakkelijk kunnen identificeren met de geschetste vraagstukken, ondersteund door talloze praktijkvoorbeelden. De visies en ideeën die in dit boek worden gepresenteerd, dienen als bron van inspiratie voor iedereen die een rol wil spelen in deze vernieuwing.
Hans Licht beschikt over meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van organisatieontwikkeling binnen het publieke domein. Hij is (mede)auteur van bekende boeken, waaronder Programmamanagement: Regievoering zonder macht (2005), Programmatisch Creëren (2013), Regievoering zonder macht (2013) en Netwerkregie (2016).