Het Dictatorvirus

Slecht voorbeeld doet slecht volgen

Auteur:   Frank Schaper


Preview
Hardcover, 19 x 26,5 cm, 294 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055945351

€ 32,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Wie een dictator wil begrijpen moet zijn rolmodellen bestuderen. Leiderschapsexpert Frank Schaper bracht de rolmodellen van tientallen dictators in kaart. Hij ontdekte hoe hun leiderschapsstijl zich al eeuwenlang voortplant als een hardnekkig virus. Napoleons veroveringen waren geïnspireerd door Alexander de Grote en Julius Caesar. Saddam Hoessein imiteerde Jozef Stalin. In dit rijk geïllustreerde boek belicht Schaper wat leiders als Pinochet, Videla, Qadhafi, al-Assad, Bokassa, Castro en Kim Il-sung met elkaar gemeen hebben.

Het Dictatorvirus geeft een kijkje in de duistere ziel van menig dictator. Wat drijft Vladimir Poetin? Welke rolmodellen inspireerden hem bij zijn geheime invasie in Oekraïne? Waar kwam Hitlers grootheidswaan vandaan? Wie waren zijn inspiratiebronnen voor zijn jodenhaat en volkerenmoord?

De hedendaagse ‘democratische dictator’ verbergt zijn ware aard onder een democratisch vernislaagje. Deze mutatie van het dictatorvirus zien we bij Poetin, Mugabe, Berlusconi, Erdogan en al-Sisi. De geschiedenis herhaalt zich niet, wij herhalen de geschiedenis. Maar dan net even anders.

Frank Schaper (1958), voormalig leidinggevende bij de KLM, is sinds 2002 zelfstandig leiderschapstrainer en personal coach. In 1982 studeerde hij cum laude af als ingenieur Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Schaper is tevens uitvinder van de perfect ronde NIKE-voetbal. Hij heeft boeken geschreven over persoonlijkheid, leiderschap, levensfasen, zelfvertrouwen en burn-out. Deze ‘ingenieur in de psychologie’ geeft in Het Dictatorvirus zijn vernieuwende visie op autoritair leiderschap.

Bekijk hier de bookchat met Frank Schaper op Managementboek.nl

 

Tags:  geschiedenis 


Reacties

'Fenomenaal'

Pierre Pieterse, Hoofdredacteur Managementboek Magazine

'Fenomenaal boek. Lees het en leer van alle dictators die de wereld ooit gekend heeft. En bekijk hen, want deze intrigerende bijbel, waaraan vier jaar lang is gewerkt, is fabelachtig geïllustreerd met honderden veelal verbluffende foto's.'

Joost van Kleef in Quote maart 2016

In dit boek brengt de auteur de rolmodellen van tientallen dictators in beeld. Hij beschrijft hoe patronen en stijlen van dictators zich door de eeuwen heen voortplanten. Door deze aanpak kan hij oude en nieuwe dictators met elkaar vergelijken (onder anderen Alexander de Grote, Caesar, Stalin, Hitler, Castro en Poetin). Een groot aantal stijlaspecten wordt belicht: sektegedrag, zelfrechtvaardiging, persoonscultus, bedrog, expansiedrift enzovoort. Daarmee is een imposant relaas neergezet dat toch zeer toegankelijk is geschreven. Het boek bevat een groot aantal illustraties en foto's van de dictators, hun volk c.q. slachtoffers. Ook zijn er tijd- en evolutielijnen die het historisch perspectief verhelderen. De moraal is: wie een dictator wil begrijpen moet zijn rolmodellen bestuderen. Dit boek draagt daar op imposante wijze aan bij. 'Slecht voorbeeld doet slecht volgen'. Diverse bronnenopgaven en een register sluiten het boek af.

Dr. G.H. Hagelstein, recensent nbd biblion

Een fantastisch intrigerend en schitterend uitgevoerd boek!

Willem de Vries, Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties