Geluk is ook niet alles

Tips en adviezen voor een beter leven

Auteur:   Willem van der Does


Preview
Hardcover, 14,5 x 21 cm, 173 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 17,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Volgens peilingen zijn bijna negen van de tien Nederlanders gelukkig. Moeten we dat serieus nemen? Want de zelfhulpboeken die u een gelukkiger leven beloven, zijn niet aan te slepen. Ook van dit boek zult u gelukkig worden. Nou ja, op zijn minst zal het u een paar amusante uurtjes bezorgen. En met een beetje geluk steekt u er ook nog iets van op.

Hoe gelukkig we ook zijn, de stress slaat steeds meer toe. Apparaten maken ons leven makkelijker en tegelijkertijd ingewikkelder. Verder moeten we van alles: afvallen, bewegen, betere relaties met onze kinderen hebben, onze passie volgen, bijblijven, voor onze belangen opkomen, betere seks hebben en vooral met minder geen genoegen nemen.

Hoe doe je dat? Hoe vergroot je de kans om gedrag aan of af te leren? Wat kan helpen is kennis van een overzichtelijk aantal principes van gedragsverandering. In dit boek worden die principes uitgelegd en toegepast. Het is bedoeld voor mensen die vinden dat er nog iets aan henzelf of aan iemand anders te verbeteren valt. Als u al volkomen gelukkig bent met uzelf en al uw medemensen, dan is het boek nog het lezen waard vanwege de illustraties van Peter van Straaten, die een hilarisch samenspel met de tekst aangaan.

Willem van der Does is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden. Eerder verschenen van zijn hand o.a. Zo ben ik nu eenmaal! en Met de wetenschap van nu.Reacties

Het moderne leven is ingewikkeld en psychische problemen en stoornissen komen dan ook vrij veel voor. Wat zijn de oorzaken van toegenomen stress? Wat is nu eigenlijk geluk? Zomaar wat vragen waar de auteur, hoogleraar psychologie, een helder antwoord op geeft. In het eerste deel wordt besproken hoe je gedrag kunt aanleren of afleren. Hier wordt gebruik gemaakt van acht methoden met voor-en nadelen. Het tweede deel: 'vraag & antwoord' bevat voorbeelden hoe de methodes toegepast worden op diverse levensvragen. Dit zijn eerder gepubliceerde praktijkvoorbeelden, ingestuurd door lezers van het maandblad 'Zin', naar de rubriek: Dr. Does ziet licht. De auteur zet dilemma's in perspectief, waarbij enig sarcasme hem niet vreemd is. Het geheel is gecompleteerd met tragikomische tekeningen van cartoonist Peter van Straaten (1935-2016), alle nog zeer actueel. Inclusief bronvermelding en een schrijfoefening. Evenals zijn eerdere populairwetenschappelijke boeken maakt hij ook hier weer (psychische) problematiek luchtig en toegankelijk. Zeer vermakelijk geschreven. Bekend van zijn boek: 'Zo ben ik nu eenmaal' (18de druk; 2017).

Marjan van Druenen-Bolk voor NBD Biblion

Van dit boek leer je vooral hoe je goede gewoontes aanleert en slechte afleert. De humoristische illustraties van Peter van Straaten stimuleren je nog eens extra om je eigen leven met een frisse en positieve blik te benaderen.

Psychologie Magazine

Een machtig interessant boek dat maakt dat je ook de andere boeken van Willem van der Does zult willen lezen. Het leert je veel over anderen maar zeker ook over jezelf. Ook deze keer heeft de auteur, zoals hij al eerder deed, tekeningen van Peter van Straaten opgenomen. Ze passen er naadloos bij en verhogen de leesvreugde nog meer. 'Geluk is ook niet alles' is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in mensen en hun gedrag.

Jeanette van de Lindt voor Hebban.nl

Nieuw gedrag vertonen en aanleren, is niet zo eenvoudig. Uit eigen ervaring kunnen we dit allen volmondig beamen. Boeken, opleidingen en training kunnen wel helpen, maar zijn vaak onvoldoende. Daarom is enige inzicht in gedragsverandering meer dan welkom. Dat is net wat je kan vinden in het boek 'Geluk is ook niet alles' van Willem van der Does, professor psychologie aan een Nederlandse universiteit. Het boek is mooi geïllustreerd, bevat praktische tips voor alledaagse situaties en is aangename, vlotte lectuur voor tijdens de zomervakantie.

José Gavilan voor dewereldvanmorgen.be

Willem van der Does schrijft met een fikse dosis humor over de factor geluk in ons leven en hij geeft daarbij praktische adviezen voor een betere levensstijl, die bijdraagt aan je geluk. Heel praktisch zijn de acht manieren om van ongewenst gedrag af te komen. Als je uit bent op de theorie is het voldoende om de eerste 67 pagina’s te lezen, dan heb je een goed handboekje om zelf iets te doen aan je geluk. Alles wat erna komt is onderhoudend, herkenbaar, grappig, schrijnend, richtinggevend, liefdevol en prachtig.

Fea Kroese voor Boekenmening.net

Willem van der Does is met zijn boek sterk in zijn praktische benadering. Zeker vanaf hoofdstuk 4, waarin een vraag/antwoord stijl gehanteerd wordt, komt van der Does met vooral praktische oplossingen dan wel perspectieven. Dit doet hij met een onderverdeling in thematiek, waardoor het boek ook nog eens als een compleet naslagwerk beschouwd kan worden.
“Geluk is ook niet alles” wordt aan de lezer gebracht op een zeer toegankelijke wijze, echter zonder te versimpelen. Sterk en trefzeker in zijn bewoordingen weet van der Does diezelfde sfeer over te brengen op de lezer en hiermee dus ook als zodanig te motiveren. Zijn schrijfstijl is zeker to the point, maar wel met vleugjes sarcasme. Toch is zijn helpende toon leidend.
Ik heb erg genoten van dit boek en vermoed dat ik het er zo nu en dan nog wel eens bij zal pakken om een stukje nog een keer te lezen. De manier waarop het verteld wordt is zeker pakkend en het boek biedt verschillende eyeopeners.

Nicole Vrielink voor Pages by Nicole