De schilders van het Panorama van Scheveningen

Auteur:   Suzanne Veldink e.a.


Preview
Hardcover, 23,5 x 28,5, 192 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 29,95
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In 1880 krijgt Hendrik Willem Mesdag de opdracht van zijn leven: het maken van een panoramaschilderij met als onderwerp de Scheveningse kust. Vandaag de dag is dit het oudste panoramaschilderij dat op zijn oorspronkelijke locatie te bezichtigen is. Jaarlijks stappen zo’n 140.000 mensen  bij Museum Panorama Mesdag letterlijk de negentiende eeuw binnen.

Het boek De schilders van Panorama van Scheveningen is uitgegeven ter gelegenheid van de viering van 140 jaar Panorama Mesdag.  Het boek kan worden gezien als dé biografie van dit kunstwerk.

Voor het eerst wordt het verhaal van de totstandkoming van Mesdag’s Panorama – van commissie tot de opening in 1881 – verteld, inclusief de turbulente geschiedenis van het kunstwerk en de rol van het museum in het Nederlandse culturele landschap.

Bovenal is deze rijk geïllustreerde publicatie een eerbetoon aan een immens samenwerkingsverband. Vier kunstenaars werkten met Hendrik Willem Mesdag mee aan de opdracht: Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Bernard Blommers en Théophile de Bock. Aan elk van deze kunstenaars wordt een apart hoofdstuk gewijd. Niet eerder is hun relatie tot Mesdag zijn zo uitgebreid bestudeerd: waar bestonden hun bijdragen uit, wat betekende het om met de grote meester Mesdag samen te werken, en heeft het werken aan het Panorama hun verdere carrières beïnvloed?

In het Museum Panorama Mesdag (Den Haag) loopt tot eind september 2021 de tentoonstelling De Schilders van het Panorama van Scheveningen.

Voor meer informatie zie www.panorama-mesdag.nl