De cholesterolmythe

Een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten

Auteur:   Daan de Wit


Paperback, 16 x 24 cm, circa 248 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht september 2020
Blijf op de hoogteHoe gezond is onze visie op hart- en vaatziekten? Zitten we niet op het verkeerde spoor?

Alle goede bedoelingen ten spijt behoren hart- en vaatziekten nog steeds tot de belangrijkste doodsoorzaken. Cholesterol is levensgevaarlijk – hoe lager hoe beter – let op vet, is wat ons wordt verteld, maar wát als deze visie achterhaald is? Op basis van nieuw en solide wetenschappelijk onderzoek lijkt het er sterk op dat de reguliere visie op hart- en vaatziekten moet worden herzien. En niet een beetje, maar volledig.

Veel van het onderzoek dat aan de basis staat van de huidige kijk op cholesterol en hart- en vaatziekten blijkt bij nader inzien minder sterk dan gedacht. Sterker, nadere inspectie laat er zo goed als niets van heel en in enkele cruciale gevallen is er zelfs sprake van opzettelijke misleiding. Dit boek toont op basis van gesprekken met deskundigen en het nieuwste wetenschappelijke onderzoek aan dat de huidige kijk op hart- en vaatziekten onhoudbaar is.

De cholesterolmythe maakt niet alleen op een toegankelijke manier duidelijk dat de reguliere visie op het ontstaan van hart- en vaatziekten niet klopt. Het gaat ook dieper in op de zin en onzin van cholesterolverlagende medicijnen, de belangenverstrengelingen in de wetenschap, de bijwerkingen van statines en de positieve rol van cholesterol in de voeding en in het lichaam. Het boek presenteert concrete manieren om zonder medicatie hart- en vaatziekten te voorkomen en zelfs deels om te keren.

Daan de Wit (1969) is onderzoeksjournalist, redacteur en verslaggever voor diverse media. Eerder verscheen van zijn hand bij Scriptum: Weet wat je eet: Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap (3e druk, meer dan 5.000 exemplaren verkocht).

 

Tags:  gezondheidszorg  voeding