Meester Mark graaft door

Op reis door vijftig jaar onderwijs

Auteur:   Mark van der Werf


Preview
Paperback, 14,5 x 20 cm, 216 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 16,99
 8,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Twee aan twee schuiven zijn leerlingen in hun houten bankjes. Terwijl ze kliederen met kroontjespennen, steekt meester Janus nog ‘ns zo’n lekkere Schimmelpenninck-sigaar op.
En juf Marjan, zij hangt haar baby in de kring even rustig aan haar tiet. Het lijkt ontzettend lang geleden, maar veel leraren herinneren zich nog precies hoe het er vroeger aan toe ging op school.
In Meester Mark graaft door vertellen tientallen onderwijzers in hart en nieren hoe hun beroep in ruim een halve eeuw is veranderd. Nonnen geven breiles met stug katoenen garen. Wie niet braaf mee doet, verdwijnt tijdelijk in het kolenhok.
Door lokalen fladderen zebravinkjes, in koffiekamers dribbelen cavia’s. Het schoolhoofd dat een tv-toestel aanschaft, krijgt een meute vaders op zijn dak: Gaat dat niet te ver?
Het wordt nog veel gekker. De leerlingen van meester Ter Voorde noemen hem opeens ‘Henkie’. En wie wandelen daar de school binnen: Leesmoeders? Pas op hoor, straks nemen ze de tent over!
Krijtjes worden vervangen door digipennen, werkboekjes wijken voor iPads. En van elke ‘scheet’ die leerlingen laten, wordt een verslag gemaakt.
Maar terwijl de meesters afhaken, blijven de juffen hun werk trouw. Want of het nou 1950 is, of 2016: leerkracht zijn, blijft natuurlijk het mooiste beroep van de wereld.

Mark van der Werf (1976) is freelance journalist en schrijver. Hij is de auteur van Meester Mark draait door, waarin hij vertelt hij waarom hij op zijn 35ste het onderwijs ín en binnen twee jaar weer uit ging. Voorjaar 2015 verscheen het vervolg Meester Mark vraagt door, waarin andere leraren uitleggen hoe zij wél het hoofd boven water houden.

Tags:  geschiedenis  onderwijs 


Reacties

'Mark is een fantastische schrijver en kan op humoristische wijze dingen uitleggen en vertellen. Zijn eerste twee boeken vond ik geweldig, omdat ze voor een hoop herkenning zorgden. Het derde boek leverde bij mij vooral veel “Meen je niet!” en “Gebeurde dit toen echt?” op… De verhalen geven een geweldig kijkje in de schoolgeschiedenis en zullen vooral voor de ‘oudere generatie’ een hoop herkenning geven.'

Juf Linda op www.klasvanjuflinda.nl

'...domweg een leuk boekje. In drie delen loodst hij de lezer op veelal lichtvoetige toon door het Nederlandse kleuter- en basisonderwijs vanaf de jaren ’50. Met behulp van korte anekdotes uit de monden van heel veel docenten rijgt hij prachtige en soms hilarische tijdsbeelden aaneen. Maar voor de lezer die dat wil is er veel meer terug te vinden in het boek. De tijdsgeest wordt weliswaar niet toegelicht, anekdotes worden maar weinig verklaard, maar toch brengt het boek prachtig de maatschappelijke ontwikkelingen van ons land in beeld.
Vijf decennia liefde voor het vak: dat is een mooie opbrengst van meester Marks graafavontuur!'

Inge Spaander, onderwijsdenker, verhalenverteller en docent op www.hetkind.org

'Zo leuk om over de verschillen te lezen en de ontwikkelingen door de jaren heen. Dit boek is niet alleen leuk voor iedereen in het basisonderwijs, maar net zo goed voor iedereen die op de basisschool heeft gezeten! Kortom: leuk voor iedereen!'

www.vadersenmoeders.nl

Een humoristische rondreis door het onderwijs van de afgelopen vijftig jaar, die menigeen (en zeker ex-leerkrachten) zal doen glimlachen.

Pensioenbelangen Magazine