
Bij de boekpresentatie van ‘Dom geluk, vette pech’ op zaterdag 5 oktober in Cinecitta in Tilburg vloeide menig traantje. In een bomvolle zaal vertelden auteur Harrie Keusters en Maarten van der Weijden waarom zij als geluksvogels anderen willen helpen. Met zijn tweede boek wil Keusters mensen met endeldarmkanker gidsen bij de lastige keuzes die ze moeten maken tussen risico en kwaliteit van leven.
Professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek kwam kort vertellen waarom endeldarmkanker zo’n lastige ziekte is. Hij werkte mee aan het boek om het medisch correct te houden. Illustrator Djenné Fila verzorgde de illustraties en liet en passant het publiek indrukwekkende voorbeelden van haar kunnen zien.
Patiënten met endeldarmkanker waren er ook massaal, sommigen hadden meegewerkt aan het boek. De boekuitreiking aan lotgenoten was aangrijpend, zeker toen een van de geïnterviewden uit het boek – een jonge vrouw die een recidief heeft – de zaal liet weten dat ze inspiratie haalde uit de uitspraak van Maarten over zijn twee Elfstedentochten: ‘Als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het gerust nog een keertje proberen.’ De presentatie werd afgesloten met een staande ovatie van de zaal die maar niet leek te stoppen.
Dom geluk, vette pech is een verhalend boek dat essentieel is voor mensen met endeldarmkanker en een lezenswaardige excursie door endeldarmland voor anderen.
Op de foto vlnr Tosca Ruijs (Scriptum), Maarten van der Weijden, Marja Schaapveld, Djenné Fila, prof. Geerard Beets en Harrie Keusters bij de boekuitreiking.