Valkuilen in de taaljungle

Nederlands voor gevorderden

Auteur:   Jan Borst


Paperback, 12 x 17 cm, circa 118 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht februari 2020
Blijf op de hoogteGeen van de relatief recente ontwikkelingen op technologisch gebied – internet, smartphone, games – heeft iets veranderd aan het feit dat de mens een sociaal dier is dat er voortdurend behoefte aan heeft contacten te onderhouden. De verschijningsvormen veranderen, maar het middel blijft door de millennia heen hetzelfde: de taal. Het is zelfs voor geboren Nederlanders niet vanzelfsprekend dat ze dit instrument foutloos hanteren. Fouten in de krant, fouten in een sollicitatiebrief, fouten in een roman, helemaal te vermijden zijn ze niet altijd, maar iedereen stoort zich eraan en dus is het zaak ze zoveel mogelijk te voorkomen. Zelfs journalisten, die toch professionele ‘tekstverwerkers’ mogen heten, maken taal- en denkfouten.

Jan Borst werkt bij een van de landelijke dagbladen, Het Financieele Dagblad, en verzorgde ten behoeve van de redactie jarenlang zogeheten taalbrieven, waarin veelgemaakte fouten aan de kaak werden gesteld. De meeste van deze taalbrieven zijn nu bijeengebracht, maar speciaal voor dit boek zijn er ook een aantal toegevoegd. De vorm van zo’n taalbrief is steeds dezelfde. Er wordt een zin gepresenteerd waarin iets is misgegaan. Vervolgens wordt uitgelegd wat er niet goed gaat en waarom niet. Daarna volgt de correcte zin. De lezer zou het als een puzzel kunnen opvatten. Zie ik de fout? En zo ja, wat is dan de oplossing van het probleem? Ter lering, maar zeker ook voor het vermaak.

Jan Borst (1959) geeft cursussen filosofie en ethiek. Als eindredacteur werkte hij onder meer bij het weekblad Beleggers Belangen en bij Het Financieele Dagblad, waar hij momenteel corrector en recensent is. Ooit was hij hoofdredacteur van het personeelsblad van NautaDutilh, Artikel. Als biograaf is hij verbonden aan Story Terrace. Ook schrijft hij poëzie, columns en korte verhalen.

Tags:  taal