Uitgekookt

Waarom de cavia niet in de magnetron mag en andere verhelderende inzichten uit de keuken

Auteur:   Annemieke Smit


Hardcover, 25 x 20 cm, 144 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055942923

 19,95
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Ingezakte soufflé, biefstuk als een schoenzool, grijsgrauwe boontjes, slappe frites en geschifte mayonaise. Uitgekookt! draait om de mislukkingen in de keuken. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen ze worden voorkomen?

Veel thuiskoks staan regelmatig met de handen in het haar. Niet alleen kunnen gerechten die je al jaren maakt zo ineens mislukken, maar ook het tot op de letter volgen van een recept is lang niet altijd een garantie dat het eindresultaat ook maar in de verste verte lijkt op het plaatje. En dan blijft het knagen: wat heb ik in hemelsnaam verkeerd gedaan?

Uitgekookt! duikt in de scheikundige, biologische en natuurkundige processen die tijdens het koken plaatsvinden, om de antwoorden te achterhalen.In korte, bijna sprookjesachtige verhaaltjes, wordt verslag gedaan van deze zoektocht. En wat blijkt: niets menselijks is de wereld in onze pannen en potten vreemd. De verhalen achter de mislukkingen zijn wetenschappelijk, maar gaan tegelijkertijd over oorlog, liefde, eenzaamheid en verbondenheid. Eiwitmoleculen doen manhaftige pogingen om de kwetsbare luchtbelletjes in de soufflé te beschermen, in de mayonaise vechten de oliedruppels een verbeten strijd uit met de eierdooiers en in de boontjes wordt het mooie groene chlorofyl vakkundig gesloopt door zuren en enzymen.

Uitgekookt! onderscheidt zich van alle andere kookboeken. Niet alleen omdat het de amateurkok kennis verschaft over het hoe en waarom van het koken. Maar ook omdat iedereen die Uitgekookt! leest, nooit meer met dezelfde ogen zal kijken naar wat zich in onze potten en pannen afspeelt. En als je eenmaal weet wat er misging, begrijp je ook hoe je mislukkingen kunt voorkomen.

Annemieke Smit (1957) is wetenschapsjournalist, verwoed hobbykok en kookblogger. Na haar studie sociaal-economische geschiedenis werkte ze vijf jaar als redacteur bij NRC Handelsblad. Vervolgens stapte ze over naar de VPRO, waar ze eerst wetenschapsprogramma’s maakte voor televisie en vervolgens voor de radio.Daarnaast schrijft ze een kookblog op 100gradenenmeer.nl.



Reacties

'Een beter instapboek voor de wetenschappelijk geïnteresseerde leek.'

Vrij Nederland

'Op een humoristische manier legt Annemieke de ingewikkelde chemische processen uit die iedere avond in jouw potten en pannen plaatsvinden.'

Telegraaf/Vrouw

'Veel praktische kookoplossingen.'

Quest

'Lekker leesbaar boek met een schat aan interessante en merkwaardige wetenswaardigheden en kneepjes uit de keuken die u in een gewoon kookboek niet vindt.'

Wetenschap24

'Een luchtig, vaak humoristisch verhalenboek dat ervoor zorgt dat je zelfvertrouwen in de keuken een boost krijgt.'

Gazet van Antwerpen

'Annemieke Smit paart precieze uitleg aan vrijheid, en is daarmee de ideale kookboekschrijver'

Friesch Dagblad

'Zelden zo'n grappig en toch ook nuttig keukenboek in handen gehad.'

koken.blogo.nl

'Annemieke Smit legt niet alleen uit wat er mis kan gaan en hoe dat komt, maar ook hoe je het kunt voorkomen en hoe de schade beperkt kan worden.'

kookboek.nl

'Het ideale Sinterklaas- of kerstcadeau voor iedere hobbykok van elk niveau.'

Koken.blog.nl

'Een fijn presentje voor de komende feestdagen!'

Eetplezier

'Voor iedereen die ook maar een beetje van koken houdt en ook meer van de kookprocessen wilt weten.'

Brutsellog

'Ik dacht veel te weten over koken en eten, maar dit boek heeft mij nog veel meer geleerd. Ik kijk nu met andere ogen naar eten dat ik bereid, en snap veel meer van alle processen er achter.'

OverEten.com

'Begin dus nu met het lezen van haar goede tips en ga flink oefenen, dan zit je met de kerstdagen gebakken.'

Lekkertafelen.nl