Taal is business

Taal, de turbo naar economisch succes!

Auteur:   Frieda Steurs


Flexicover, 15,5 x 22 cm, 220 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 25,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

We merken allemaal in ons dagelijks leven dat de impact van de internationalisering en de wereldhandel ook effect heeft op de communicatie en de wijze waarop nieuwe producten en diensten ons worden aangereikt. Het belang van taal en – vaak erg gespecialiseerde – communicatie is onmiskenbaar voor de economie. Maar hoe kan taal nu verbonden worden met business? Wat zijn de uitdagingen, en dan vooral de talige uitdagingen, waarmee bedrijven en instellingen te maken krijgen? En hoe gaat een multiculturele samenleving om met informatievoorzieningen? In dit boek toont Frieda Steurs, hoogleraar terminologie en taaltechnologie, met tal van voorbeelden uit verschillende domeinen aan dat de taalindustrie een feit is geworden.

Waarom kreeg Starbucks zijn gemberkoffie niet verkocht in Duitsland? En wat verklaart het succes van eBay als onlinewinkel in Rusland? Hoe zorgt slimme technologie ervoor dat ook meneer Jules, die Nederlands spreekt met een Limburgs accent, gebruik kan maken van zijn spraakgestuurde rolstoel?

Lokalisering, de typische problemen van het in de markt zetten van een product en de keuze van een merknaam, vaktaal, meertalige terminologie, taalgebruik in de juridische en medische sector, taaltraining, taalpolitiek en spraak- en taaltechnologie, het komt allemaal aan de orde in dit boek dat voor het eerst een overzicht geeft van de macht van taal in de economie en samenleving.

Van Dries Debackere verscheen een uitgebreide recensie op De Taalsector Online. Lees deze hier.

Tags:  taal 


Reacties

De auteur neemt de lezer mee voor een interessant verhaal over de maatschappelijke en economische facetten van taal, over het effect van economische groei op taal en omgekeerd over het effect van taal op de economie - kortom: over waarom taal business is.

Marianne van Scherpenzeel voor Neerlandia, 3/2017