Starten en stoppen met werken

Tips en verhalen van millennials en babyboomers

Auteur:   Hansje van Etten


Preview
Paperback, 14,5 x 21 cm, 232 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 9,99
 20,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Als je jong bent, kun je honderdduizend verschillende wegen inslaan op het gebied van studie en werk. Maar welke kies je? En hoe weet je of je wel de juiste keuze maakt? Eenmaal aan het werk krijg je met andere dilemma’s te maken. Heb je wel plezier in wat je doet? Is het niet beter om te verkassen? Weer een paar jaar later vraag je je af of je niet te oud bent om nog elders te solliciteren. Maar wat ga je dan doen? Een eigen bedrijf beginnen? Een nieuwe opleiding? Voor je het weet zit je een paar jaar voor je pensioen. Je voelt de druk toenemen om ruimte te maken voor een nieuwe generatie. Stop je eerder met werken of blijf je stug doorgaan?

Hansje van Etten vroeg millennials en babyboomers naar hun ervaringen. Ze komen uit het hele land en oefenen allemaal een ander beroep uit. Beide generaties staan voor een nieuwe levensfase. De millennials beginnen met werken, de babyboomers nemen er afscheid van. Ze geven tips hoe je de arbeidsmarkt kunt veroveren en overleven. Vooruitblikkend en terugkijkend vertellen ze over hun dromen, drijfveren en teleurstellingen en over nieuwe rondes, nieuwe kansen. Hun tips en verhalen zetten je aan om je toekomst met andere ogen te bezien.

Hansje van Etten werkte jarenlang bij de VPRO-televisie als programmamaker en eindredacteur. Ze maakte onder meer programma’s over wetenschap en gedrag. Ook was ze eindredacteur van het documentairekanaal Holland Doc/NPO Doc. Voor studenten van de kunstacademie in Utrecht stelde ze gastlessen samen over het belang van experimenteren.

Bekijk hier het filmpje van de boekpresentatie op 14 juni.

 

Tags:  arbeidsmarkt  loopbaan 


Reacties

De auteur maakte onder meer programma's voor de VPRO-televisie over wetenschap en gedrag. Ze neemt de lezer in haar boek mee in de wereld van de millennials en babyboomers. Aan de hand van interviews met uiteenlopende generaties mensen, krijgt de lezer een fascinerend beeld van de verschillende levenswegen die deze mensen bewandelen. Door te kijken naar hun beweegredenen en het hoe en waarom van de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt, kan de lezer inspiratie opdoen om vanuit een andere invalshoek naar het eigen leven te kijken en daar lering uit te trekken. Hoe kun je uitstelgedrag vermijden en eerder achter je keuze blijven staan? Hoe kun je voorbereid je leven daadwerkelijk omgooien zonder al te grote risico's te nemen? En hoe kun je op een verantwoorde manier je dromen nastreven? Deze en andere levensvragen komen aan bod. Het is een handreiking aan alle mensen in Nederland die wat van hun leven
proberen te maken. Met een overzicht van geïnterviewden en eindnoten.

Drs. Can Kumru voor NBD Biblion

Hansje van Etten biedt lezers van haar boek ’Starten en stoppen met werken’ een mooi uitgewerkte kans om met andere ogen naar hun eigen situatie te kijken. Zij praatte openhartig met millennials en babyboomers over dromen, drijfveren, successen en teleurstellingen. De inspiratie die zij aan alle gesprekken ontleende, brengt ze over met haar geslaagde boek.

Dagbladen Holland Media Combinatie, 22 juni 2019

Vooral de mix aan verhalen en perspectieven van starters op de arbeidsmarkt en van mensen die hun loopbaan al bijna aan het beëindigen zijn, maakt het aantrekkelijk voor de lezer om juist die verhalen eruit te pikken die voor hem/haar interessant zijn.

Opleiding & Ontwikkeling, september 2019

In het boek 'Starten en stoppen met werken' geeft Hansje van Etten antwoorden op vragen die je altijd al wilde weten over het starten in de arbeidsmarkt en het verlaten als je juist met pensioen gaat. Al vragend aan millenials en babyboomers geeft de schrijver je inzichten die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehad.

Margriet, mei 2020

Ontzettend leuk om te lezen hoe anderen omgaan met werk - en dat een beetje tobben en zoeken iets is van alle leeftijden. Het is prettig toegankelijk geschreven en ik denk dat er voor iedereen wel praktische tips in staan waar je wat mee kan. Fijn ook dat ieder hoofdstuk zijn eigen thema heeft.

lezersreactie op Bol.com

Hansje van Etten onderbouwt in haar boek 24 adviezen met persoonlijke werkervaringen van millennials en babyboomers. Deze mensen staan respectievelijk aan het begin en aan het eind van hun loopbaan. De adviezen zijn apart per hoofdstuk te lezen, uit te kiezen naar interesse.
Door elk hoofdstuk met een documentaire-tip te beginnen, waarvan Hansje er door haar lange carrière als programmamaker bij de VPRO talloze heeft, is bovendien mijn kijklijstje flink uitgebreid. En alsof ik nog niet genoeg te kijken heb, citeert ze ook regelmatig interessante boeken.
Kort gezegd, een vlot geschreven boek vol verschillende perspectieven op het werkende leven met bovendien verwijzingen naar nóg meer interessante gerelateerde theorieën en verhalen.

lezersreactie op Bol.com

Voor mij als babyboomer is het boek een feest der herkenning. Nog niet lang geleden heb ik zelf het arbeidsproces verlaten. Juist de verscheidenheid aan verhalen in het boek werpt een nieuw licht op de eigen situatie. Deze levenslessen inspireren tot het inslaan van een volgende weg.

lezersreactie op Bol.com

Hansje van Etten biedt in dit boek op een zeer toegankelijke manier een inkijk in de belevingswereld van verschillende doelgroepen in het werkende leven. Mensen met afwisselende beroepen, van metselaar tot anesthesist, krijgen een stem. Daarnaast komen werkenden of ex-werkenden van verschillende leeftijden aan het woord.
Hansje van Etten biedt in dit boek op een zeer toegankelijke manier een inkijk in de belevingswereld van verschillende doelgroepen in het werkende leven. Mensen met afwisselende beroepen, van metselaar tot anesthesist, krijgen een stem. Daarnaast komen werkenden of ex-werkenden van verschillende leeftijden aan het woord.
Hierdoor zullen veel lezers, onder wie ik, zich op wat voor manier dan ook herkennen in het boek. Wat zoek ik in een baan? Waar word ik gelukkig van? Ben ik te streng voor mezelf?
Ervaringen van werkenden en ex-werkenden worden in het boek afgewisseld door duiding van experts. Hierdoor begrijp ik als lezer mijn eigen gevoelens beter of weet ik in ieder geval waar deze vandaan komen. Een absolute aanrader!

lezersreactie op Bol.com