Het Rotterdam van Daniël van de Ven

Auteurs:   Daniël van de Ven  |  Sandra van Berkum


Hardcover, 23 x 33,5 cm, circa 240 pagina's, fullcolour, Nederlands,

Verwacht september 2019
Blijf op de hoogteDaniël van de Ven fotografeerde voor kranten en weekbladen. Ook werkte hij in opdracht van de Holland-Amerika Lijn (HAL), de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en bekende scheepswerven in het Rijnmondgebied.

Tussen 1947 en 1971 is Daniël van de Ven vrijwel dagelijks in de weer voor de HAL. Al het nieuws rond de maatschappij wordt door hem vastgelegd. Vaak is hij als enige fotograaf aanwezig bij memorabele momenten en feestelijke gelegenheden. Hij krijgt prominente passagiers voor zijn camera: van de uitvinder van insuline, dr. Charles Best, tot minister Joseph Luns, leden van de koninklijke familie en filmsterren als Clark Gable, Gary Grant, Audrey Hepburn en Omar Sharif.

Op dit moment werkt Van de Ven op bijna 90-jarige leeftijd stug door aan de ontsluiting van zijn enorme fotoarchief van maar liefst 65.000 negatieven. Naast maritieme beelden bevat het historische foto’s van de wederopbouw van stad en haven, van de Marshallhulp na de oorlog, maar ook van landverhuizers op de Wilhelminakade. Gezinnen met veel kinderen die trots en vol hoop de lens inkijken. Verrassend is Van de Vens sociale fotografie, waaronder niet eerder getoond werk.

Expositie in de Kunsthal Rotterdam van 19 oktober 2019 t/m 25 januari 2020.

Na zijn opleiding aan de Fotovakschool in Den Haag begint Daniël van de Ven in 1947 bij het Centraal Fotopersbureau in Rotterdam. Hij is dan 18. Vijf jaar later vestigt hij zich als zelfstandig fotograaf. De stad en de haven vormen zijn werkterrein.

Sandra van Berkum is voice-over, nieuwslezer, redacteur en kunsthistorica. Eerdere boeken bij Scriptum zijn: SS Rotterdam, de kunst van het reizen, Op reis met de Rotterdam en Captain’s Dinner.