NLXL

Made in Holland

Auteur:   Karel Tomeï


Hardcover, 28,5 x 36,5 cm, staand, 400 pagina's, fullcolour, Nederlands, Engels,

€ 49,99
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In dit nieuwe, prachtig uitgevoerde fotoboek laat Karel Tomeï ons Nederland zien zoals we het kennen maar nooit eerder hebben gezien.

In onze tijd lijkt, mede door ontwikkelingen als satellietfoto’s, drones en Google Earth, de luchtfotografie haast een alledaags verschijnsel. Juist nu we zo gewend raken aan de blik van boven, zoals we dat met een muisklik op ons beeldscherm eenvoudig kunnen realiseren en juist nu we zo vertrouwd zijn met het zelf dagelijks fotograferen van onze directe omgeving, is een zorgvuldig samengestelde serie beelden als van Karel Tomeï zo waardevol. Het sluit aan op een eeuwenoude traditie, die terugvoert op de zeventiende-eeuwse prentseries van Hollandse steden en het appelleert tegelijkertijd aan het verlangen naar landschappelijk schoon zoals dat door tal van fotografen telkens opnieuw wordt vastgelegd. In dit boek komen deze systematische en esthetische benadering samen.

Tomeï maakte zijn eerste foto’s al op vijfjarige leeftijd en specialiseerde zich in 1973 als luchtfotograaf. Zijn fotografische beelden vormen de stille neerslag van eindeloze vluchten boven ons land, afhankelijk van de elementen, windvlagen, wisselende wolkenluchten en reflecties op de grond. Dit bijna 4 kilo wegende boek is een meesterproef van de fotograaf en een machtige aandachtstrekker.

 

 Reacties

Tomeï levert wederom een bundel kijkplezier, die bijna onvermijdelijk leidt tot bewondering voor wat we van ons landschap hebben gemaakt - of misschien wel tot afschuw, maar altijd vergezeld van het genot dat de fotografische schoonheid van de platen met zich meebrengt.

De Ingenieur, oktober 2017

Eindelijk eens geen hip, hot & happening boek - daar zijn er te veel van met telkens dezelfde adresjes - maar een ode aan Nederland in al zijn facetten. Het water, de polders, historische grond, voetbalvelden, musea, kastelen, paleizen en ja, zelfs vinexwijken, industriecomplexen en kantoorpanden zijn mooi in het werk van Tomeï.
Een boek voor het betere wegdromen.

AD, 11 november 2017

Sinds de drones hun intrede hebben gedaan, is het in beeld brengen van het landschap vanuit de lucht voor een aanzienlijk grotere groep binnen handbereik. Maar dit boek maakt wel duidelijk dat het echte werk voorbehouden is aan de grote meesters.

CHIP foto magazine december 2017

Fotoboek met recente foto's van Nederland vanuit de lucht gezien door de in luchtfotografie gespecialiseerde Nederlandse fotograaf Karel Tomeï (Rotterdam, 1941). Na het voorwoord door Wim Pijbes, voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum, over kunst en fotografie van Nederland in vogelvlucht, volgen 250 luchtfoto's genomen van uiteenlopende plekken overal in het land, in verschillende seizoenen en van wisselende afstand, ingedeeld in 13 themahoofdstukken, steeds met een inleiding door Jacob Vossestein: Maakbaar, Architectuur, Delta, Economie, Innovatie, Natuur, Historie, Ontspanning, Landschap, Landgebruik, Authenticiteit, Noordzee, Double Dutch (contrasten). Rijk geïllustreerd met fraaie, haarscherpe, zeer grote kleurenfoto's over 1 of 2 pagina's. Met teksten in het Nederlands en Engels op dezelfde pagina en achterin verkleinde dubbelpagina's met paginanummers en bijschriften met de gefotografeerde locaties en onderwerpen. Tomeï publiceerde reeds meerdere fotoboeken. Fraai, verzorgd uitgevoerd kijk- en bladerboek in zeer groot formaat met een unieke blik op Nederland, voor een breed publiek.

Hillie Smit voor NBD Biblion