Niet-helpen voor hulpverleners

Waarom het leven al therapeutisch genoeg is

Auteurs:   Jeffrey Wijnberg  |  Peter de Wit


Preview
Hardcover met stofomslag, 13,5 x 21,5 cm, 160 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 8,99
 16,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Hulpverleners zijn gewend om zich uit te sloven. Doorgaans zetten ze alles op alles om het voortouw te nemen, empathisch te zijn, oplossingen aan te dragen en stappenplannen te bedenken. In de praktijk blijken deze inspanningen maar al te vaak tevergeefs, en kan het zelfs gebeuren dat ze emotioneel opgebrand raken. Cliënten zijn namelijk eigenwijs, tegendraads, ongrijpbaar en meesters in het uiten van hun weerstand tegen verandering.
Psycholoog Wijnberg loopt al veertig jaar mee in de hulpverlening en heeft een vernieuwende aanpak ontwikkeld om hulpverleners weer plezier te geven in hun werk. Tegelijkertijd is het een aanpak die de cliënten aan het werk zet, zoals het hoort. Deze aanpak is, tegenstrijdig genoeg, een actieve vorm van niet-helpen, waarbij de hulpverlener op provocatieve wijze zelf zo tegendraads is dat de cliënt wel zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Uitgangspunt is dat het leven zelf al therapeutisch genoeg is, waardoor de hulpverlener zichzelf zo snel mogelijk overbodig moet maken.

Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: ‘Zijn wie je bent’, ‘Dit is niet het leven dat ik heb besteld’ en ‘Dagboek van een psycholoog’, en samen met Jaap Hollander ‘Provocatief coachen’. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.

Met Sigmund-illustraties van Peter de Wit.

 Reacties

Dit boek heeft als uitgangspunt dat het leven zelf al therapeutisch genoeg is, waardoor de hulpverlener zichzelf zo snel mogelijk overbodig moet maken. De provocatieve stijl van communiceren die de auteur hanteert, is hierbij de leidende draad. De auteur is een bekend psychotherapeut en columnist en heeft al diverse boeken op zijn naam staan die gaan over provocatief coachen. In tien hoofdstukken wordt uiteengezet hoe de provocatieve therapie er in een notendop uitziet en wat je beter wel en niet kunt doen als hulpverlener. Letterlijk weergegeven dialogen tussen een cliënt en een hulpverlener verduidelijken de theorie. Het boek is vlot en goed leesbaar geschreven en nodigt uit tot nadenken. Met stripjes van Peter de Wit waarin psychiater Sigmund (uit de Volkskrant) zijn cliënten provocatief benadert. Voornamelijk interessant voor hulpverleners. Bevat overzicht van eerdere publicaties van deze auteur en een bijlage met
meer informatie over provocatief coachen.

Danielle Bakker voor NBD Biblion

Humor en relativeringsvermogen maken de provocatieve methode aantrekkelijk en dit boekje prettig leesbaar.

Werner van de Vrede in Vakblad Sociaal Werk

Lezenswaardig en humoristisch.

Huisarts en Wetenschap

Het boek is vlot en toegankelijk geschreven. Het zet aan tot kritische zelfreflectie en is voor mij een aanrader voor allen op wie vaak een beroep als hulpverlener wordt gedaan. Vooral zij die vrijwillig die rol op zich nemen zouden het boek volgens mij op hun nachtkastje moeten hebben.

Uitpers.be, José Gavilán