Nepnieuws

Informatie en desinformatie als machtsmiddel

Auteur:   Han van der Horst


Paperback, 14,5 x 21 cm, circa 160 pagina's, fullcolour, Nederlands,

Verwacht eind november 2017
Blijf op de hoogteIs nepnieuws een hype of een nieuwe aanslag op onze manier van leven? Bedreigt dit fenomeen het vertrouwen dat de basis is voor elke vorm van samenleving, of wordt hier slechts de paranoia van het publiek gevoed? Historicus Han van der Horst, bekend van veel boeken over de vaderlandse geschiedenis, neemt het fenomeen nepnieuws onder de loep. Wat hij in zijn onderzoek tevoorschijn brengt, is verontrustend. Tegelijkertijd geeft hij de burger moed.

Want nepnieuws is zo oud als de mensheid zelf. Al in een ver verleden probeerden machthebbers de zaken anders voor te stellen dan ze waren. Desinformatie is van alle tijden, zo laat Han van der Horst zien in de hem kenmerkende onderkoelde, licht ironische stijl. Hij ontdekt sterke overeenkomsten tussen Donald Trump en farao Ramses II. Hij laat zien hoe de spindoctors van Willem van Oranje koning Filips II demoniseerden en hoe Engelse propagandisten iedereen wijs wisten te maken dat Napoleon maar een klein mannetje was. Bekende grootheden als Goebbels en zijn vergeten tegenvoeter Münzenberg passeren de revue.

Zo worden vanuit verschillende invalshoeken de onderliggende mechanismen van het nepnieuws blootgelegd, zodat je zelf geloofwaardige desinformatie kunt produceren en ontmaskeren. Laat je niet belazeren. Belazer zelf. Een noodzakelijk boek voor deze verwarrende tijden.