Nepnieuws

Een wereld van desinformatie

Auteur:   Han van der Horst


Paperback, 14,5 x 21 cm, 312 pagina's, fullcolour, Nederlands,

 17,95
 9,99
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Wil de mensheid bedrogen worden? Je zou het haast zeggen nu we dag aan dag om de oren worden geslagen met waarschuwingen tegen nepnieuws. Wij zouden ons massaal om de tuin laten leiden door geraffineerde fantasten, die bots, facebookpagina’s en zelfs de traditionele media gebruiken om ons om de tuin te leiden. En iedereen is een willig slachtoffer. Behalve de reeds gewaarschuwde mensen die hun zorgen met u delen. Of zijn zij zélf de verspreiders van nepnieuws?

Dit boek biedt helderheid. Han van der Horst laat zien hoe nepnieuws al zo oud is als de mensheid. Wie het maken en maakten en waarom ze dat doen. En dat menig groot held uit de wereldgeschiedenis een knap fabrikant van nepinformatie was. En hoe alles kon culmineren in de vloedgolf waarmee de mensheid zich nu geconfronteerd ziet. Van der Horst legt hun methodes en technieken bloot. Hij onthult hun streken en doet dat op zijn onnavolgbare wijze met veelzeggende details als ankerpunten in een glashelder en meeslepend betoog.

Han van der Horst (1949) is historicus en columnist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte naam met tal van boeken over de Nederlandse geschiedenis.

Beluister hier de podcast van Joop Café (BNN/VARA) waarin Francisco van Jole praat met Han van der Horst over zijn nieuwe boek en beluister hier het interview mét geluidsfragmenten van Paul Verspeek voor zijn programma Rijnmond Staat Stil op RTV Rijnmond.Reacties

Han van der Horst relativeert alle recente ophef over nepnieuws met een uitgebreide geschiedenis van misleiding van de publieke opinie van de oudheid tot heden.

Sargasso.nl

Van der Horst sluit zijn rijke en vlammend geschreven boek af met een handleiding om zelf nepnieuws te maken: verdiep je in de taal van je doelgroep, kom met anekdotisch bewijs, houd de vijand vaag, wees suggestief. En ten slotte het tegengif: slik niets voor zoete koek, identificeer de bronnen en schat ze op hun geloofwaardigheid.

Suzanne Weusten voor Skipr, mei 2018