Motel Migraine

Over migraine, medicijnen en misverstanden

Auteur:   Karen Span


Preview
Flexicover, 14,5 x 21 cm, circa 176 pagina's, zwart-wit met steunkleur, Nederlands,

€ 17,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In Nederland checken zo’n twee miljoen mensen regelmatig in bij Motel Migraine: een plek waar je liever niet komt, maar waar je na lang onderweg zijn toch strandt omdat je niet verder kunt. Een onaangenaam verblijf waar je jezelf eenzaam schuilhoudt totdat het vluchten erop zit. Even verderop klinkt gelach. Voetstappen. Gerommel aan de deur. Die zit toch echt op slot. Room for one. Zou iemand weten dat ik hier ben? Tijd om verder onder de dekens te kruipen, ver weg van de gewone wereld.

Deze twee miljoen migrainepatiënten vallen onder de maar liefst 3,5 miljoen mensen in totaal die geregeld te gast zijn bij Hotel Hoofdpijn. Dat is maar liefst 20 procent van onze bevolking: allemaal gestreste zenuwpezen die de hoofdpijn met hun overdreven gepieker en perfectionisme over zichzelf afroepen, toch?

Spoiler alert: nee, niet! Natúúrlijk niet – zou je zeggen. Toch stuiten veel hoofdpijnpatiënten op enig moment tegen een muur van cynisme, onbegrip en ongeduld. Op hun werk, op de verjaardag van hun neefje, op zonvakantie met vrienden. Er is altijd wel iemand die dé oplossing heeft: gewoon wat minder piekeren, gewoon een tijdje geen koffie, gewoon wat meer sporten; gewoon, gewoon, gewoon. Herkenbaar? Misschien is het dan tijd om hen dit boek te laten lezen. En ben je zelf migraine- of hoofdpijnpatiënt? Grote kans dat dit boek een (pijnlijk) feest van herkenning is.

Karen Span studeerde Tekst en Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur met haar bureau ZINNIGS tekst & communicatie. Ze woont samen met Peter en hun twee kinderen in de Kop van Noord-Holland. Sinds haar vijftiende heeft ze regelmatig last van migraine en andere hoofdpijn.

Bekijk hier het artikel van RTL Nieuws in het kader van 12 september Internationale Dag van de Migraine.Reacties

'Een feestje van herkenning. Motel Migraine biedt niets nieuws onder de zon voor door de wol geverfde migrainepatiënten, maar levert wel een heerlijke geruststelling en bevestiging. Voor de wat ‘versere’ patiënt is het boek een aanrader, al zal het evenwel moeilijk te voorkomen zijn dat je zelf alsnog veel van de genoemde behandelingen en misverstanden zelf wilt uitproberen. Dat traject van berusting en balans zal elke migrainepatiënt voor zichzelf moeten zien te vinden.
Motel Migraine is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere Hoofdpijnnet en het Migrainefonds. Het boek is gelardeerd met bijdragen van specialisten, zoals neurologen, psychologen en onderzoekers. Het biedt mede daardoor een betrouwbare indruk. Span schrijft lichtvoetig en met humor over haar leven met migraine, maar ook met liefdevolle echtgenoot, kinderen, werk en heel veel begripvolle vrienden. De boodschap is dan ook: er is meer in het leven dan migraine.'

Debby van der Zande op hebban.nl

'1 op de 7 vrouwen in Nederland heeft regelmatig migraine. Karen Span is een van hen en leeft al jaren met deze aandoening. Motel Migraine is een prettig leesbaar boek dat bij migrainepatiënten zeker zal zorgen voor herkenning. Ze bestrijdt hardnekkige misverstanden over wat je moet doen al dan niet laten om van je migraine af te komen. Ook komen neurologen en psychologen aan het woord. Het boek kan een hulpmiddel zijn voor patiënten die nog zoekende zijn over hoe ze met hun migraine moeten omgaan en een hart onder de riem voor hen die alles al geprobeerd hebben.'

Opzij

De vlotte schrijfstijl van Karen Span met veel gevoel voor humor en de frisse vormgeving nodigen uit tot lezen. Hoewel het boek duidelijk schetst hoe lastig het is om met migraine te leven, is het zeker geen klaagzang, integendeel. Span brengt het als een positieve boodschap: laat migraine je leven niet bepalen, er is meer in het leven dan migraine.

Prikkel, infoblad Vlaamse Pijnliga, juni 2018

'Motel Migraine is een zeer informatief boek over migraine, medicijnen en misverstanden. Het geeft een realistische inkijk in de wereld van een migrainepatiënt. Omdat ikzelf geen migraine heb, en ook geen mensen met deze ziekte ken, was alles wat ik las tamelijk nieuw voor mij. Zo heb ik geleerd dat migraine een hersenziekte is die zich in vele vormen kan manifesteren. Ik had mij nooit gerealiseerd dat de aandoening zo’n impact op je leven en je omgeving heeft. In Motel Migraine geen aaneenschakeling van therapieverslagen of medische uiteenzettingen. Het boek laat ook geen zoektocht zien naar een oplossing – al zou die zeer welkom zijn voor mensen met migraine. Schrijfster Karen Span spreekt zich niet uit voor of tegen bepaalde behandelingen, maar schotelt een persoonlijk en lezenswaardig verhaal voor, dat op bepaalde punten enigszins te uitgebreid is. Haar aanpak zal zijn bedoeld om sommige lezers van hun vooroordelen af te helpen want die blijken er te zijn. Dat migraine een typische vrouwenkwaal zou zijn (‘het zijn de hormonen’). Of dat migraine voorkomt bij bepaalde persoonlijkheidstypes. Of dat sommige voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn. Verder las ik over de legio goedbedoelde adviezen over alternatieve geneeswijzen en ontspanningsoefeningen, die wonderen zouden kunnen verrichten. De schrijfster weet al die vooroordelen te weerleggen of in de juiste context te plaatsen, gelardeerd met humor, en aangevuld met goede adviezen voor lotgenoten, hun familie, vrienden en bekenden. Wie niks of weinig over migraine weet, moet zeker eens een leesbezoekje brengen aan Motel Migraine.'

Yvette Buyserd in 'Hoofdzaken', nr 3 2017

Prettig geschreven boek over migraine met zowel persoonlijke ervaringen van de schrijfster als wetenschappelijke informatie van migrainedeskundige Michel Ferrari. Diverse misvattingen worden goed onderbouwd onderuitgehaald. Het boek bevat veel tips en verwijst zowel naar gespecialiseerde behandelcentra als naar de patiëntenvereniging. Ook diverse therapieën komen aan bod. Door de toegankelijke schrijfstijl en de frisse vormgeving kan het boek ook een belangrijke bijdrage leveren aan meer begrip bij mensen uit de omgeving van de patiënten.

HersenMagazine december 2017

Motel Hoofdpijn, miljoenen mensen in Nederland zijn er vaak of minder vaak te gast. Voor hen is dit boek, maar ook voor degenen in hun omgeving. Het legt uit en kweekt begrip.

Fredy Blom voor nbd biblion, december 2017