Met verlies niet verloren

Het rouwverhaal van Annette Koevermans

Auteur:   Nathalie Lans


Preview
Hardcover, 15 x 23 cm, 150 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 24,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Een inspirerend boek over rouw en revival.

Ze wist het zeker. Ze zou de dood van haar 42-jarige man nooit te boven komen. Zij, pas 35. Twee jonge kinderen van vier en zeven. Lange tijd voelde ze zich een zombie. Worstelend met verdriet. Bang voor hoe het verder moest. Het is het verhaal van Annette Koevermans uit Schiedam, dat voor velen herkenbaar is. Nu, 20 jaar na dato, is ze opnieuw gelukkig in de liefde en succesvol coach en ondernemer.

Het jaar 2020, door Rutte onlangs nog benoemd als het jaar van verdriet, verlies en rouw, bracht oud zeer naar boven en zette haar aan het denkenSamen met auteur Nathalie Lans, die zelf ook haar man op jonge leeftijd verloor, maakte ze het boek Met verlies niet verloren.  Koevermans vertelt hierin niet alleen haar eigen verhaal, ook praat zij met diverse ervaringsdeskundigen over verlies en hoe dat hun leven op zijn kop zette.  Stuk voor stuk verhalen over verschillende vormen van verlies. Maar ook over veerkracht. Over het vinden van de moed om de regie van je leven weer op te pakken.

Hoewel je Met verlies niet verloren kunt scharen onder de zelfhulpboeken is het allesbehalve zweverig. Eerder een confronterende pageturner die leest als een trein en je onherroepelijk wakkerschudt in deze tijd waarin eenzaamheid op de loer ligt. Een boek dat raakt en inspireert.

Praktische handvatten
‘Het weer oppakken van mijn leven na de dood van mijn man, ging op zijn zachtst gezegd niet zonder slag of stoot. Rouw blijft altijd, alleen kun je leren hoe je ermee om kunt gaan. Rouwen doe je ook niet alleen als iemand sterft. Na iedere vorm van verlies breekt een periode van rouw aan.  Of dat nu een scheiding is, het verlies van een baan of bedrijf, een ledemaat, een vriendschap. In mijn coachingpraktijk, en nu ook in dit boek, geef ik praktische handvatten waarmee je na een groot verlies de regie op je leven weer kan herpakken. Ik kan uit ervaring zeggen, dat je met verlies niet verloren bent! Ik hoop rouwenden met dit boek, dat Nathalie Lans voor mij schreef, inzichten te geven bij hun zoektocht naar nieuw evenwicht in hun leven.’ – Annette Koevermans

Indrukwekkende interviews met winnaars
Het boek vertelt onder andere het verhaal van Victor Deconinck die zijn zoon verloor, van Koevermans’ schrijver Nathalie Lans die ook haar man verloor, van Benedict Hamans die zijn tweelingzus zag verongelukken, van Ben de Koning die zijn vrouw verloor en van Iris van den Heuvel die een deel van haar dochter verloor. Stuk voor stuk openhartige interviews. Het verdriet heeft hen allemaal getekend, maar ook gevormd en gemaakt tot wie ze nu zijn: als winnaars die weer in de ring staan. Ze waren lange tijd verslagen, maar hebben zich niet door hun verdriet laten verslaan.

Dit boek toont aan dat iedereen rouwt op zijn eigen manier. Met vallen en opstaan zet je stappen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Tags:  rouwverwerking  verdriet 


Reacties

Dit boek zal veel herkenning oproepen bij iedereen die een verlies van dichtbij heeft meegemaakt, met name de partner.

De Leesclub van Alles

Boek van Schiedammers ‘Met verlies niet verloren’ maakt rouwen na ingrijpend verlies draaglijker.

‘Met verlies niet verloren’ luidt de titel van het boek van Annette Koevermans, geschreven door Nathalie Lans. De Schiedamse vrouwen werden op jonge leeftijd geconfronteerd met een ingrijpend verlies toen hun beider mannen overleden aan kanker en zij achterbleven met kleine kinderen. De dames hebben enorm geleden, maar lieten zich níet verslaan.

AD, Sandra Don

'Met verlies niet verloren' is geen zelfhulpboek. Het is een herkenningsboek. Wie rouwt om een geliefde zal uit het relaas van Annette Koevermans en de anderen meer inzicht krijgen in de emotionele achtbaan waarin hij of zij zich bevind met zijn hoge toppen, diepe dalen en momenten dat het karretje dichtbij de top van een helling tot stilstand lijkt te komen. Dat helpt.

Wat mij betreft is dat niet de belangrijkste functie van het boek. Wie leeft in de omgeving van een rouwende – op het werk of in de privésfeer – zal daardoor beter begrijpen wat zo iemand doormaakt. Dat helpt als er oplossingen gevonden moeten worden voor praktische en emotionele problemen wanneer duidelijk wordt dat de rouwende er zelf niet uitkomt. Detail: Annette Koevermans somt een groot aantal opmerkingen aan haar adres of dat van haar kinderen op, die wellicht goed bedoeld waren maar toch kwetsend overkwamen.

'Met verlies niet verloren' hoort in ieder geval thuis in de documentatie van elke personeelsafdeling. Die krijgt tenslotte onvermijdelijk met rouwprocessen op de zaak te maken. Tegelijk kunnen familieleden er veel uit leren over hoe je rouwende verwanten tot hun recht kunt laten komen. Nathalie Lans heeft een indringend boek geschreven.

Rotterdam Vandaag en Morgen, Han van der Horst

Dit boek kan een tool zijn voor werkgevers om werknemers te begeleiden op de werkvloer.

CNV Vakmensen