Marius de Jongere

Een Rotterdamse kunstenaar

Auteurs:   Carola Prins  |  Maarten Drulman


Hardcover met stofomslag, 24 x 30 cm, 136 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 29,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Marius de Jongere, pseudoniem van Marinus Johannes Drulman (1912–1977), verwierf in het midden van de vorige eeuw grote bekendheid als havenschilder van de Maasstad. In zijn lange carrière bracht hij de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven in beeld. Zijn weergave van de schepen, het ‘bewegende’ water en de dynamische wolkenpartijen in een naturalistisch impressionistische stijl wordt tot op de dag van vandaag door breed publiek in hoge mate gewaardeerd.

Deze monografie toont de artistieke veelzijdigheid van Marius de Jongere. Zijn onderwerpkeuze beperkte zich niet tot havengezichten alleen; hij maakte ook zeer verdienstelijke landschappen, zee- en stadsgezichten, portretten, bloemstukken en genrestukjes. Deze onderwerpen werkte hij uit in verschillende technieken, die hij zeer goed beheerste: schilderijen, aquarellen, etsen en litho’s.

Aan de hand van tientallen afbeeldingen van etsen, aquarellen en litho’s en negentig afbeeldingen van olieverfschilderijen biedt deze monografie een prachtig overzicht van zijn omvangrijke oeuvre.

Deze kleurrijke uitgave toont de mooiste, soms nog onbekende kunstwerken van Marius de Jongere. Voor de kunstliefhebber en verzamelaar van zijn werk is dit boek een onmisbaar bezit, dat veel informatie geeft over zijn onderwerpen, zijn werkwijze en zijn signaturen.

Voor de Rotterdam liefhebber is het boek boordevol dynamische havengezichten een feest van herkenning

Dit boek is samengesteld door Carola Prins, dochter van Marius de Jongere, doctorandus in de cultuurwetenschappen en Maarten Drulman, zoon van Marius de Jongere, fotograaf en beeldbewerker. Ten slotte leverde kunsthandelaar Ron van Driel als samensteller van het beeldarchief van Marius de Jongere een belangrijke bijdrage.

Beluister hier het interview met Maarten Drulman door Marcia Tap van RTV Rijnmond,  waarin hij onder meer vertelt hoe hij namens zijn vader ‘nee’ moest verkopen aan Jackie Kennedy.

 

Tags:  monografie  Rotterdam 


Reacties

Fraai verzorgde uitgave over de Rotterdamse kunstenaar Marius de Jongere, pseudoniem van Marinus Johannes Drulman (1912-1977). Het boek is samengesteld door zijn zoon en dochter, die respectievelijk fotograaf en cultuurwetenschapper zijn. Na een inleiding door schrijver Dirk van Weelden beschrijven de auteurs in elf pagina's, geïllustreerd met foto's, documenten en curiosa, het leven van Drulman. Daarna volgen vier hoofdstukken met beschrijvingen van zijn belangrijkste technieken: etsen, aquarellen, litho's en olieverf, steeds met veel illustraties van voorbeelden. Binnen deze vier hoofdstukken is er aandacht voor zijn thema's: landschappen, havens, zee- en stadsgezichten, portretten, boeketten en genrestukken. Er zijn twee bijlagen opgenomen met afbeeldingen van zijn signaturen en van schetsen. Achterin kunnen twee panaroma's worden uitgevouwen van de zuidoever van Rotterdam en van de haven in die stad.

A. Altink voor NBD Biblion

Het boek over Marius de Jongere is prachtig en geeft een goed beeld van de schilder. Achterin is een tweetal uitklapbladen met havenpanorama's opgenomen.

Aad van Toor in het Reformatorisch Dagblad

De kleurrijke uitgave toont de mooiste, soms nog ongekende kunstwerken van Marius de Jongere. Voor de kunstliefhebber en verzamelaar van zijn werk is dit boek een onmisbaar bezit, dat veel informatie geeft over zijn onderwerpen, zijn werkwijze en zijn signaturen. Voor de Rotterdamliefhebber is het boek, boordevol dynamische havengezichten, een feest van herkenning.

Bert Otto voor De Spil