Louis Apol op Nova Zembla

Auteur:   Suzanne Veldink


Hardcover met stofomslag, 22 x 28,5 cm, 136 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 22,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In 1880 maakte de Haagse School-kunstenaar Louis Apol (1850 – 1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijke expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Hij was op dat moment 29 jaar oud en de bekendste Nederlandse schilder van winterlandschappen. De reis bood hem de ultieme kans om de bijzondere ijsformaties en desolate besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen. Het zou een barre tocht worden.

Deze monografie, die verschijnt bij de tentoonstelling in Panorama Mesdag, toont een selectie van schetsen, potloodtekeningen, aquarellen en schilderijen die Apol tijdens deze reis maakte. Het boek biedt een inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en in de dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam. De indrukken die hij tijdens deze reis opdeed en de schetsen die hij maakte, boden hem voor de rest van zijn leven veel inspiratie.

Suzanne Veldink gaat uitgebreid in op Apols poolreis, de werken die zijn ontstaan als gevolg van dit avontuur en zij plaatst deze in de context van zijn schildersloopbaan.

Bekijk hier de trailer van dit spectaculaire beeldverslag van een ijskoude ontdekkingsreis in Panorama Mesdag. De tentoonstelling Louis Apol op Nova Zembla is vanaf zaterdag 19 oktober geopend. Lees hier het artikel van Nico Heemelaar in het AD.

Tags:  Haagse School