Louis Apol op Nova Zembla

Auteur:   Suzanne Veldink


Hardcover met stofomslag, 22 x 28,5 cm, circa 144 pagina's, fullcolour, Nederlands,

Verwacht oktober 2019
Blijf op de hoogteIn 1880 maakte de Haagse School-kunstenaar Louis Apol (1850–1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijk expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barentsz. Hij was op dat moment 29 jaar oud en de bekendste schilder van winterlandschappen. De reis bood hem, tijdens een barre tocht, de ultieme kans om de bijzondere ijsformaties en desolate, besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen.

Dit boek, dat verschijnt bij de tentoonstelling in Panorama Mesdag, toont een selectie van potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Apol tijdens zijn reis maakte. Het biedt een unieke inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en de bijzondere dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam. De indrukken en schetsen die hij tijdens deze reis maakte boden hem voor de rest van zijn leven veel stof voor zijn werken.

Deze publicatie besteedt eveneens ruim aandacht aan Apols gehele schildersloopbaan. Voor de liefhebbers van de Haagse School en Apols schilderijen en aquarellen van Hollandse (winter)landschappen en bosgezichten in het bijzonder is dit een onmisbare monografie.

Tentoonstelling in Panorama Mesdag, Den Haag van 19 oktober 2019 t/m 1 maart 2020.

Suzanne Veldink (1982) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en is hoofd museale zaken bij Panorama Mesdag Den Haag. Zij publiceerde eerder onder meer over Matthijs Maris, George Hendrik Breitner en Hendrik Willem Mesdag.

Tags:  Haagse School