Louis Apol op Nova Zembla

Auteur:   Suzanne Veldink


Hardcover met stofomslag, 22 x 28,5 cm, 136 pagina's, fullcolour, Nederlands,

   25,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In 1880 maakte de Haagse School-kunstenaar Louis Apol (1850 – 1936) de reis van zijn leven. Hij maakte deel uit van een wetenschappelijke expeditie naar Nova Zembla en verbleef vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents. Hij was op dat moment 29 jaar oud en de bekendste Nederlandse schilder van winterlandschappen. De reis bood hem de ultieme kans om de bijzondere ijsformaties en desolate besneeuwde landschappen van dichtbij te bestuderen en in beeld te brengen. Het zou een barre tocht worden.

Deze monografie, die verschijnt bij de tentoonstelling in Panorama Mesdag, toont een selectie van schetsen, potloodtekeningen, aquarellen en schilderijen die Apol tijdens deze reis maakte. Het boek biedt een inkijk in het leven aan boord van de poolschoener, in het werkproces van de kunstenaar en in de dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam. De indrukken die hij tijdens deze reis opdeed en de schetsen die hij maakte, boden hem voor de rest van zijn leven veel inspiratie.

Suzanne Veldink gaat uitgebreid in op Apols poolreis, de werken die zijn ontstaan als gevolg van dit avontuur en zij plaatst deze in de context van zijn schildersloopbaan.

Bekijk hier de trailer van dit spectaculaire beeldverslag van een ijskoude ontdekkingsreis in Panorama Mesdag. De tentoonstelling Louis Apol op Nova Zembla is vanaf zaterdag 19 oktober geopend. Lees hier het artikel van Nico Heemelaar in het AD.

Tags:  Haagse School 


Reacties

Nova Zembla heeft een plek in de vaderlandse geschiedenis door de reis van Willem Barentz via het poolgebied naar Oost-Azië in de jaren 1596-1597. In diens voetspoor reisde de Haagse kunstschilder Louis Apol (1850-1936) in 1880 naar Nova Zembla en maakte er tekeningen, aquarellen en schilderijen van het bijzondere arctische landschap. Uit zijn nalatenschap is een selectie van zijn kunstwerken gemaakt voor een tentoonstelling in het Panorama Mesdag te Den Haag. In dit begeleidende boek op A4-formaat wordt ingegaan op Apols reis en zijn winterschilderijen van Nova Zembla en in Nederland, de receptie van zijn werk, het panorama van Nova Zembla dat hij schilderde en dat tot circa 1935 in het Panoramagebouw te Amsterdam te zien was. Zijn werken zijn mooi in kleur afgedrukt, samen met dat van andere (Haagse) schilders van wintertaferelen. Noten besluiten dit goed vormgegeven boek, terwijl een overzichtskaart van de expedities uit 1880 op de voorflap is afgedrukt.

Dr. J. Kroes voor NBD Biblion

Het boek biedt een goed overzicht van het oeuvre van de schilder, het eerste uitgebreide zelfs. Het
is heel mooi vormgegeven, met schitterde kleurenafbeeldingen waaronder veel tot dusverre, mij althans, onbekend werk. Deze publicatie is een aanwinst voor de kennis van Nederlandse reizen naar de Arctis in de negentiende eeuw.

Tijdschrift voor Zeegeschiedenis, W.F.J. Mörzer Bruyns