Kees van Dongen

Ster van de Lichtstad

Auteur:   Rudolf Engers


Hardcover, 24 x 28 cm, 175 pagina's, fullcolour, Nederlands/Engels/Frans/Spaans, ISBN: 9789055947508

Dit boek is op dit moment niet verkrijgbaar
Blijf op de hoogteDe in Rotterdam geboren schilder Kees van Dongen (1877-1968) vertrok in 1897 naar Parijs met niet meer dan twee gouden tientjes op zak. De eerste jaren leefde hij in armoede, later volgden glorieuze jaren. Van Dongen is vooral bekend geworden om zijn sensuele, soms expliciet erotisch geladen verbeeldingen van zijn modellen, vaak vrouwen uit het Parijse nachtleven.

Rudolf Engers, die de kunstenaar persoonlijk kende, beschrijft Van Dongens leven, geïllustreerd met verrassende werken en talrijke foto’s. Ook Van Dongens eigenzinnige houding ten opzichte van het kunstenaarschap, collega’s, clientèle en publiek komen aan bod. De vriendschappen met belangrijke kunstenaars in Parijs komen ter sprake, naast kostelijke anekdotes over de door hem geportretteerde dames en heren uit de wereld van de kunst, literatuur en het Parijse nachtleven.

Rudolf Engers heeft in de loop van vele jaren Van Dongens grafische werk en geïllustreerde boeken verzameld. Zijn omvangrijke collectie is ondergebracht in het Rijksmuseum te Amsterdam.Reacties