Kees van Dongen

Ster van de lichtstad

Auteur:   Rudolf Engers


Hardcover, 24 x 28 cm, circa 176 pagina's, fullcolour, Nederlands,

Verwacht november 2020
Blijf op de hoogteDe in Rotterdam geboren schilder Kees van Dongen (1877–1968) vertrok in 1897 naar Parijs met niet meer dan twee gouden tientjes op zak. De eerste jaren leefde hij in armoede, later volgden glorieuze jaren. Van Dongen is vooral bekend geworden om zijn sensuele, soms expliciet erotisch geladen verbeeldingen van zijn modellen, vaak vrouwen uit het Parijse nachtleven.

Rudolf Engers, die de kunstenaar verscheidene keren persoonlijk heeft ontmoet, beschrijft Van Dongens leven, geïllustreerd met verrassende werken en talrijke foto’s. Ook Van Dongens eigenzinnige houding ten opzichte van het kunstenaarschap, collega’s, clientèle en publiek komen aan bod. De vriendschappen met belangrijke kunstenaars in Parijs komen ter sprake, naast kostelijke anekdotes over de door hem geportretteerde dames en heren uit de wereld van de kunst, literatuur en het Parijse nachtleven.

Deze rijk geïllustreerde biografie verschijnt nu in een derde druk. Volledig herzien en aangevuld met nieuwe anekdotes en nieuw beeldmateriaal.

Medio oktober 2018 zond de NTR een reeks televisie-documentaires uit over Nederlandse kunstenaars in Parijs aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Een van de uitzendingen was gewijd aan Kees van Dongen.

Rudolf Engers heeft in de loop van vele jaren Van Dongens grafische werk en geïllustreerde boeken verzameld. Zijn omvangrijke collectie is ondergebracht in het Rijksmuseum te Amsterdam.