De jongen die opgroeide als hond – midprice-editie

En andere verhalen uit het dagboek van een kinderpsychiater

Auteurs:   Bruce Perry  |  Maia Szalavitz


Preview
Paperback, 14,5 x 21 cm, 294 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

€ 9,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Het fysieke boek is uitverkocht. Eind januari verschijnt een totaal herziene editie.

Kinderpsychiater Bruce Perry helpt dagelijks getraumatiseerde kinderen. Bevlogen en met compassie vertelt hij over kinderen zoals Laura, een vierjarig meisje met een groeiachterstand, dat meer baat had bij een grote dosis liefde dan bij speciale diëten; Connor, die als baby lange tijd aan een stuk alleen werd gelaten en die opbloeide door massage en muziektherapie, en Justin, de zesjarige jongen die opgroeide als hond, en die zijn taal- en ontwikkelingsachterstand verbazingwekkend snel inhaalde toen zijn hersenen op de juiste manier gestimuleerd werden.
Door zijn baanbrekende werk op het snijvlak van neurowetenschap en psychologie kan Bruce Perry als geen ander inzicht geven in wat er precies gebeurt in de hersenen als een kind al vroeg in het leven wordt blootgesteld aan traumatische ervaringen en welke, soms verrassende, methoden gebruikt kunnen worden om het kind te helpen opgroeien tot een volwassene die sterk in het leven staat. Een fascinerend boek, niet alleen voor mensen die werken met getraumatiseerde kinderen maar ook voor pleeg- en adoptieouders.

Bruce Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de ChildTrauma Academy in Houston, Texas. Ook adviseert hij de FBI. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste en won verscheidene prijzen met haar journalistieke werk.

Tags:  brein  stress  trauma 


Reacties

'Helder en inzichtelijk.' Vier sterren.

de Volkskrant

'Net zoals [neuropsychiater Oliver] Sacks kan Perry met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het afwijkende gedrag van zijn patiënten verklaren en, voor zover mogelijk, verbeteren. Justin, de jongen die als hond opgroeide, blijkt intelligent en haalt door juiste stimulatie van zijn hersenen de schade grotendeels in. Als hij acht is, schrijft hij dr. Perry zelfs een bedankbriefje. De psychiater moet ervan huilen. En de lezer bijna ook.'

BN/De stem en Provinciale Zeeuwsche Courant

In de door een journaliste (Szalavitz) zeer betrokken en illustratief beschreven casussen geeft de kinderpsychiater (Perry), tevens neurowetenschapper en grondlegger van een kliniek voor getraumatiseerde kinderen, de lezer een goed zicht op het klinisch beeld en mogelijke behandeling van ernstig verwaarloosde en/of getraumatiseerde kinderen. Hierbij wordt steeds een relatie gelegd tussen de verwaarlozende of traumatische ervaringen van het jonge kind, de invloed op het neuropsychologisch substraat, de verschijningsvorm ten aanzien van de brede ontwikkeling, zoals motoriek, taal, relatievorming en dergelijke, en de vaak inadequate copingsmechanismen en extreem geinternaliseerde of externaliserende gedragsproblematiek. Mede vanuit de neurowetenschap wordt een aantal vrij succesvolle behandelingen beschreven met een zeer adaptieve, neuro-sequentiele aanpak zoals aanraking, ritme, muziek en beweging, speltherapie en sociale cognitietraining. Dit boek besteedt extra aandacht aan de invloed van specifieke gezins- en levensomstandigheden in de Verenigde Staten op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Een zeer boeiend en herkenbaar boek voor professionals en ouders die dagelijks met deze kinderen werken en leven.

Drs. C.Y.C.M. Bun-Wasser voor NBD Biblion

Bruce Perry, kinderpsychiater neemt je in het boek 'De jongen die opgroeide als hond' mee in zijn dagelijkse leven als psychiater en grondlegger van het traumacentrum in Houston.
Dit indrukwekkende boek waarin hij 9 casussen behandelt laat zien hoe belangrijk het is dat we goed kijken naar kinderen en hun gedrag. Dat we moeten leren echt te luisteren naar deze kinderen en de juiste vragen moeten stellen. Perry legt bij iedere casus aan de hand van de neurowetenschap duidelijk uit wat het effect is op de hersenen en hoe zij omgaan met traumatische gebeurtenissen. Iets waar we eigenlijk nog veel te weinig van weten en waar Bruce Perry ons veel over kan leren.
Een aanrader voor iedereen die met kinderen werkt en trauma beter wil leren begrijpen!

Kim van Laar, pedagoog en directeur Team-Kim