Intensieve menshouderij

Hoe Kwaliteit oplost in rationaliteit

Auteurs:   Jaap Peters  |  Judith Pouw


Hardcover met stofomslag, , 188 pagina's, zwart-wit, Nederlands/Engels/Frans/Spaans, ISBN: 9789055943289

   21,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Dit boek gaat over de wijze waarop wij organisaties inrichten: ‘Hoe produceren wij het organiseren?’ Organisaties worden ingericht volgens bepaalde principes. Daarbij is sprake van een systematisch wegnemen van vrijheidsgraden van de medewerkers op de werkvloer als standaard organisatiepatroon, als dan niet met behulp van ICT, terwijl het topmanagement/het regime zich juist steeds meer vrijheidsgraden toeeigent. Tevens belicht dit boek de gevolgen daarvan. ‘Mensen worden niet ziek van werken, wel van de wijze waarop werk is georganiseerd’.

Om deze ‘intensieve’ manier van leven en werken te beschrijven, is een voor de hand liggende metafoor gekozen. Een metafoor die de relatie legt tussen de inrichting van de intensieve landbouw en ‘intensieve’ organisaties. De parallellen zijn frappant. De landbouw is inmiddels bezig met een ingrijpend transformatieproces. De Intensieve Menshouderijen uit AEX-land zijn echter nog niet zover. Ze nemen als virtuele machines de macht over van mens en staat, en we staan er machteloos bij te kijken.

We voelen op onze klompen aan dat het ergens niet klopt. Maar waar gaat het nu precies mis? Er gloort echter hoop. Het laatste hoofdstuk beschrijft verschillende stadia van duurzaamheid en er wordt ingegaan op de droom van het organisch organiseren.

Jaap Peters is als partner verbonden aan Overmars Organisatie Adviseurs. Hij helpt mensen elkaar betekenis geven in organisaties waarbij systemen, procedures en regels weer teruggebracht worden tot handige hulpmiddelen. Judith Pouw is van beroep jobhopper en bij uitstek ervaringsdeskundige.Reacties

'De auteurs hebben een boek geschreven dat waarschuwt en de ogen opent. Het beschrijft gelukkig ook een situatie waarin zinvolle bedrijvigheid mogelijk is. Gulpen bijvoorbeeld. Bent u een veehouder in een intensieve menshouderij bedrijf, of een cashcow die onder zijn handen wordt uitgemolken, dan is dit boek erg aan te raden. En als u gaat opletten zult u merken dat de principes van de intensieve menshouderij (helaas) vrijwel overal worden toegepast.
Kenmerkend voor dit soort boeken is vaak het zwart/wit-denken. "Intensieve Menshouderij" is geen uitzondering. Enige nuancering volgt pas als de schrijvers de epiloog afsluiten met de woorden: "iedereen kan dagelijks in de krant lezen dat het allemaal niet werkt zoals we het op papier bedacht hebben." De auteurs richten zich speciaal op professionals die organisaties ontwerpen, en ook op de slachtoffers van ontwerpprocessen. Ik wil hier graag aan toevoegen dat dit boek zeker ook gelezen kan worden door een ieder die geïnteresseerd is in sociale degelijkheid. Al met al een boek dat je uitdaagt, het leest in ieder geval makkelijk.'

Managementboek.nl