Hollandse klassiekers anno nu

Van appeltaart tot zuurvlees

Auteur:   Tjitze van der Dam


Hardcover, 18,5 x 24,5 cm, circa 224 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 24,95
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Van zoetigheden als appeltaart en arretjescake tot hartige gerechten als hutspot en saucijzenbroodjes, de Hollandse keuken met zijn nadruk op pure en eerlijke ingrediënten heeft veel lekkers te bieden.

In dit boek vind je Hollandse klassiekers met een verrassende, moderne twist, zoals bitterballen van hete bliksem, worstenbroodjes met gerookte paling, hachee van Texels lam en ijs met drop. Probeer ‘vergeten’ eten zoals nagelhout en jan-in-de-zak uit of ontdek streekgerechten zoals Fryske dúmkes en Limburgs zuurvlees. Maar ook appelepap, vlaflip en wentelteefjes zijn typisch Nederlands en kun je op een originele manier bereid terugvinden in dit kookboek.

Of je nu op zoek bent naar simpele gerechten voor een doordeweekse dag of naar dat ene speciale feestelijke recept dat iets meer tijd in de keuken kost, dit boek biedt inspiratie voor thuiskoks die de Hollandse keuken willen (her)ontdekken. Een culinair feest van herkenning en verrassing!

Tjitze van der Dam is een bevlogen Friese chef-kok, die ervaring heeft opgedaan bij Ron Blaauw restaurant en bij De Vrienden van Jacob en executive chef was bij het INK Hotel in Amsterdam. Ook organiseert hij culinaire evenementen om mensen met elkaar te verbinden.



Reacties

Behalve dat het een mooi boek is om te zien, met mooie foto's, is het ook leuk om gerechten te zien die je eigenlijk al vergeten was. Een pluspunt is de moderne twist aan de recepten. De toevoeging van het hoofdstuk over wecken is handig. Toevallig heb ik me vaker afgevraagd of je ook zelf hagelslag zou kunnen maken. Dat kan en het is helemaal niet zo moeilijk. Net als het maken van pindakaas of mosterd.
Een prima boek voor iedereen die van Hollandse gerechten houdt.

Vladimir Koselka op plusrubriek.nl

Het kookboek van Tjitze van der Dam is rijk geïllustreerd met mooie en duidelijke foto's van Saskia de Wal. De recepten zijn goed en duidelijk samengesteld en het kookboek is in een handig en praktisch formaat uitgegeven. Bij elk recept is duidelijk aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is van het gerecht en het leeslint maakt het kookboek helemaal af. Tjitze van der Dam - Hollandse klassiekers is gewaardeerd met ++++ (uitstekend). Een echte aanrader voor liefhebbers van mooie en originele kookboeken en een leuke cadeautip.

Theo Jordaan op allesoveretenendrinken.nl

Toen ik het boek doorbladerde was ik direct onder de indruk van de prachtige foto's bij de recepten. Hiervoor waren duidelijk professionals aan het werk geweest, en geen amateurkoks!
Dat klopte, aan dit prachtige boek hebben diverse bekende sterrenchefs meegewerkt.

Martine van den Brink op dekeukenvanmartine.blogspot.nl