Hollandse klassiekers anno nu

Van appeltaart tot zuurvlees

Auteur:   Tjitze van der Dam


Preview
Hardcover, 18,5 x 24,5 cm, circa 224 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 25,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Van zoetigheden als appeltaart en arretjescake tot hartige gerechten als hutspot en saucijzenbroodjes, de Hollandse keuken met zijn nadruk op pure en eerlijke ingrediënten heeft veel lekkers te bieden.

In dit boek vind je Hollandse klassiekers met een verrassende, moderne twist, zoals bitterballen van hete bliksem, worstenbroodjes met gerookte paling, hachee van Texels lam en ijs met drop. Probeer ‘vergeten’ eten zoals nagelhout en jan-in-de-zak uit of ontdek streekgerechten zoals Fryske dúmkes en Limburgs zuurvlees. Maar ook appelepap, vlaflip en wentelteefjes zijn typisch Nederlands en kun je op een originele manier bereid terugvinden in dit kookboek.

Of je nu op zoek bent naar simpele gerechten voor een doordeweekse dag of naar dat ene speciale feestelijke recept dat iets meer tijd in de keuken kost, dit boek biedt inspiratie voor thuiskoks die de Hollandse keuken willen (her)ontdekken. Een culinair feest van herkenning en verrassing!

Tjitze van der Dam is een bevlogen Friese chef-kok, die ervaring heeft opgedaan bij Ron Blaauw restaurant en bij De Vrienden van Jacob en executive chef was bij het INK Hotel in Amsterdam. Ook organiseert hij culinaire evenementen om mensen met elkaar te verbinden.Reacties

De Nederlandse keuken geniet weinig aanzien, maar dat weerhoudt chef-kok Tjitze van der Dam er niet van om aan de slag te gaan met traditionele Hollandse gerechten en ingrediënten. Het boek is ingedeeld naar Voor-, Hoofd- en Nagerechten, Fermenteren en Conserveren. De recepten zijn helder beschreven. Alle gerechten zijn gefotografeerd, vaak in rustieke stijl waarbij aan de presentatie veel aandacht is besteed. Soms zijn de gerechten nog vertrouwd, zoals de kaasdomino's, kip met frites en appelmoes of oliebollen, maar vaak zijn ze op zijn chef-koks verbouwd, waardoor bijvoorbeeld huzarensalade en hutspot met spek en ui opeens nieuwe allure krijgen. Leuk zijn de recepten om zelf hagelslag, chocopasta en pindakaas te maken. Van der Dam is Fries, dus de Friese streekkeuken krijgt ook aandacht: suikerbrood, een koek-en-zopietoetje voor als de Elfstedentocht ooit nog gereden wordt, en tiramisu met Friese ingrediënten. De inhoudsopgave voor in het boek is meteen het receptenregister. Een register op ingrediënten ontbreekt. Van der Dam is erin geslaagd een inspirerend boek te presenteren waarmee de gewone Hollandse pot nieuwe glans krijgt.

Christianne Muusers voor NBD Biblion

Hollandse klassiekers ANNO NU is een vrolijk boek met een nuchtere kijk op de Nederlandse keuken en de mogelijkheden om iets te maken met al het moois, dat ons land aan producten biedt. Helemaal de trend in 2018.
En er is meer onder de zon dan stamppot, zoals Van der Dam laat zien. Makkelijke recepten, mooi op de gevoelige plaat vastgelegd. Dat smaakt naar meer.

Gereons Keuken Thuis 2-1-2018

Het beste van de Hollandse keuken.

Foodies

Het kookboek van Tjitze van der Dam is rijk geïllustreerd met mooie en duidelijke foto's van Saskia de Wal. De recepten zijn goed en duidelijk samengesteld en het kookboek is in een handig en praktisch formaat uitgegeven. Bij elk recept is duidelijk aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is van het gerecht en het leeslint maakt het kookboek helemaal af. Tjitze van der Dam - Hollandse klassiekers is gewaardeerd met ++++ (uitstekend). Een echte aanrader voor liefhebbers van mooie en originele kookboeken en een leuke cadeautip.

Theo Jordaan op allesoveretenendrinken.nl

Toen ik het boek doorbladerde was ik direct onder de indruk van de prachtige foto's bij de recepten. Hiervoor waren duidelijk professionals aan het werk geweest, en geen amateurkoks!
Dat klopte, aan dit prachtige boek hebben diverse bekende sterrenchefs meegewerkt.

Martine van den Brink op dekeukenvanmartine.blogspot.nl

Behalve dat het een mooi boek is om te zien, met mooie foto's, is het ook leuk om gerechten te zien die je eigenlijk al vergeten was. Een pluspunt is de moderne twist aan de recepten. De toevoeging van het hoofdstuk over wecken is handig. Toevallig heb ik me vaker afgevraagd of je ook zelf hagelslag zou kunnen maken. Dat kan en het is helemaal niet zo moeilijk. Net als het maken van pindakaas of mosterd.
Een prima boek voor iedereen die van Hollandse gerechten houdt.

Vladimir Koselka op plusrubriek.nl

De Hollandse keuken kan wel een wat meer sexy imago gebruiken en daar is Tjitze met dit boek zeer zeker in geslaagd.

Fusina Verloop op Kookboekennieuws.nl

Dit boek wil je absoluut in je boekenkast hebben staan!

ExtraLekker

Het hele boek is verrassend, en buitengewoon praktisch. Ja, in het zeer exotische kookboekenlandschap is het een verademing. Ook door de heldere uitleg en prachtige fotografie.

Fit met voeding