Gordel van geweld (paperback uitgave)

Overleven in Indië - een familiekroniek

Auteur:   Art de Vos


Paperback, 15 x 23,3 cm, 408 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht november 2019
Blijf op de hoogteEen jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indië. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor om ‘uitmuntend militair’ te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Vader verricht dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, moeder en kinderen overleven ternauwernood de Jappenkampen. Uiteindelijk, na veel omzwervingen, vindt een moeizame gezinshereniging plaats op het idyllische eiland Billiton. Maar de strijd gaat door: vader neemt deel aan het keiharde Nederlandse militaire antwoord op de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Na de verloren koloniale oorlog keert het gezin omstreeks 1950 berooid terug naar Nederland, dat bepaald niet op hen zit te wachten.

Art de Vos is historicus en schreef meerdere publieksboeken over historische onderwerpen. Zijn levensmotto is: onderzoek het tegendeel. ‘Als iedereen A zegt, mogen wij B niet uit het oog verliezen.’

Op 27 december 2019 zullen we in Nederland herdenken dat het zeventig jaar geleden is dat we de soevereiniteit aan Indonesië hebben overgedragen (1949).Veel Nederlanders weten niet wat er in de nadagen van Nederlands-Indië is gebeurd. Sommigen zitten met vragen. Zij hebben een vader, een moeder, een oom of tante die ‘iets met met Indië’ heeft, ‘maar daarover nooit iets gezegd heeft’. Zij ervaren de gevolgen van dit onverwerkte verleden.

Tags:  geschiedenis