Gebroken wilskracht

De ziekte die depressie heet en hoe je ervan geneest

Auteurs:   Jeffrey Wijnberg  |  Peter de Wit


Preview
Hardcover met stofomslag, 13,5 x 21,5 cm, 136 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 16,95
 7,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Een depressie: het is psychische volksziekte nummer één. Een aandoening die ook wel schuilgaat achter benamingen als overspannenheid, burn-out en surménage of zoals vroeger werd gezegd: een zenuwinzinking. Mensen die onder een depressie lijden zijn vaak jarenlang uitgeschakeld, vooral omdat een effectieve behandeling achterwege blijft.

Aan de patiënt is, zo op het eerste oog, weinig verkeerds te ontdekken en hij wordt daarom door de buitenwacht met wantrouwen aanschouwd. Maar het depressieve lijden is ernstig vooral omdat er sprake is van wilsverlamming: de patiënt kan helemaal niets uitrichten omdat de hersenen zijn vermogen tot handelen hebben geblokkeerd.

Psycholoog Jeffrey Wijnberg is niet alleen professioneel deskundig, maar ook ervaringsdeskundig; hij weet wat het is om een depressie door te maken. Het slechte nieuws is dat een depressie levensontwrichtend is voor alles en iedereen. Het goede nieuws is dat een depressie te genezen valt. Pillen en praten is het moderne devies. Maar Wijnberg weet als geen ander dat er meer bij komt kijken om als gezond mens uit de diepe depressieve put te klimmen.

Jeffrey Wijnberg is al ruim veertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. bij Scriptum: ‘De magie van het nietsdoen’, ‘Dictatuur van het geluk’ en ‘Beter van wel’, en samen met Jaap Hollander ‘Succes is ook niet alles’ en ‘Provocatief coachen’. Vele lezers hebben inmiddels kennisgemaakt met de provocatieve stijl van communiceren die Wijnberg hanteert.

6 maart was Jeffrey Wijnberg te gast bij het radioprogramma Tijd voor Max van Omroep Max. Beluister hier het interview.

 

 

 Reacties

Wijnberg biedt met zijn boek veel wat herkenning oproept, naast nuttige handvatten voor wie zelf of in zijn
omgeving met depressie te maken krijgt.

Reformatorisch Dagblad, 21 november 2017

De auteur van dit boek over depressie is gespecialiseerd in de provocatieve stijl van communiceren (uitdagen met liefde en humor) bij psychotherapie. Hierbij is het geen probleem als de cliënt in botsing komt met de therapeut. De auteur is een ervaringsdeskundige. Hij heeft zelf twee depressies meegemaakt. Aan de orde komen thema's als depressie en onderliggende oorzaken, zelfmoord, angsten, hypochondrie, acceptatie, vooroordelen, de buitenwacht en preventie. Depressie wordt als een ziekte opgevat, met als belangrijkste kenmerk een gebroken wilskracht. In dit dunne boekje worden zeer veel onderwerpen op een deskundige wijze op een luchtige manier aan de orde gesteld. Het is een voortreffelijke en unieke aanvulling op de vele literatuur over depressies. De vormgeving is perfect, met grappige en toepasselijke striptekeningetjes ('Sigmund' van Peter de Wit). Er is geen register of literatuurverwijzing. Zeer aanbevolen voor professionals en mensen die aan een depressie lijden.

Drs. Ben Daeter voor NBD Biblion