Fietsgek

Reportages, foto, lifestyle, design

Auteur:   Peter de Lange


Preview
Paperback, 17 x 23 cm, 392 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 20,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Katelijne Boerma is fietsburgemeester van Amsterdam, Simon Groen uit Middelharnis berijdt het liefst een authentieke vélocipède. Kunstenaar Pete Jordan fotografeert platgereden fietsbeldoppen, Yannic Bode ruilde als Duitse student in Leiden zijn auto in voor een fiets en Xing Chen schreef voor collega-expats een instructieboek over fietsen in 020. Fietsgek! laat ze allemaal aan het woord, plus nog een heleboel andere inwoners van ons land die zich een leven – privé of beroepsmatig – zonder fiets niet kunnen voorstellen.

Fietsgek! neemt de hedendaagse fietscultuur onder de loep en vraagt zich af hoe dit negentiende-eeuwse vervoermiddel tegen het geweld van de machtige autolobby in zo mateloos populair kon worden. Is het misschien omdat de fiets je vaak sneller op je bestemming brengt dan de auto? Of omdat hij weinig ruimte in beslag neemt, schoon is en de gebruiker fit en gezond houdt? Ook het buitenland begint deze voordelen te ontdekken en omarmt dit eerlijke, duurzame transportmiddel, dat weliswaar geen Nederlandse vinding is, maar desondanks kon uitgroeien tot een belangrijk exportartikel.

 Reacties

Onder deze titel schuilt een grote verscheidenheid aan korte hoofdstukjes die het fietsen in Nederland in al zijn verschijningsvormen belicht: vele ontwerpers en bouwers van fietsen, de (ook vrouwelijke!) fietsenmaker, Houten als fietsstad, fietsmuseums, de retrokoers, fietspaden in steden, fietssnelwegen, de Fietsersbond enz. De verscheidenheid aan soorten fietsen maakt duidelijk dat dit steeds meer een lifestyle onderwerp wordt. Het is een aantrekkelijk kijk- en bladerboek met veel kleurenfoto's, dat het goed doet op de leestafel of in een van de vele – ook in dit boek besproken – fietscafé's.

M. Deylius voor NBD Biblion

Bladeren in Fietsgek is een feest. Na een half uurtje genieten van de prachtige foto’s, spannende vormgeving en informatieve teksten, heb ik het gevoel dat alles over fietsen in Nederland in dit vuistdikke boek gepresenteerd wordt, en met flair. Fietsgek is geen uitgave die je van cover tot cover leest. Het is een labyrint om in te verdwalen, zonder dat je de neiging krijgt naar de uitgang te zoeken. Een boek waarvoor je niet fietsgek hoeft te zijn – maar je kan het ervan worden.

Terri Kester voor OEK (Amsterdamse Fietsersbond)

Ik heb echt genoten van al die fietsen in dit boek. Als je het mij vraagt is dit dan ook hét ideale kerstcadeautje voor iedereen die van mountainbiken, wielrennen, vakantiefietsen… nou ja #allesopdefiets houdt!

Kim Bruining op Chickfietst.nl

Door de veelheid aan afbeeldingen, korte stukken tekst en informatieve kaders door het boek leest Fietsgek eerder als een glossy magazine dan als een heel dik boek. Want uiteindelijk is het dat wel: een bijna 400 pagina’s tellend boek voor de ultieme fietsgek.

Dennis van Houts op CooleSuggesties.nl