Een shotje leefstijl

Verhoog je weerstand

Auteur:   Jacqui van Kemenade


Preview
Flexicover, 14,5 x 21 cm, 256 pagina's, fullcolour, Nederlands,

 9,99
 17,95
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Is een vaccin de enige manier om onze weerbaarheid te vergroten? Natuurlijk niet, je leefstijl doet wonderen voor je gezondheid. De meeste mensen zijn er op hun eigen manier mee bezig. Leefstijl is een populair onderwerp, maar wat behelst het nu eigenlijk?

Moeten we alleen meer bewegen en minder eten? Zeker niet. Jacqui van Kemenade ziet haar patiënten daar niet blijvend mee afvallen. Haar doel met dit boek is dat je kunt begrijpen waarom je bent wie je bent, en weegt wat je weegt. Waarom is overgewicht niet je ‘schuld’? Bij sommige mensen blijven calorieën simpelweg makkelijker plakken dan bij anderen. Hoe komt dat en wat bepaalt eetlust en gewicht? Dit boek gaat in op de relatie tussen wat je eet en je gewicht, de gezonde bacteriën in je darm en je weerbaarheid.

Bewegen, gewicht en eetlust bepalen niet alles. Ook mensen met een gezond gewicht kunnen onvoldoende weerbaar zijn. Omgeving en stress hebben een direct effect op je gezondheid en slapen is een gezond medicijn tegen kwetsbaarheid. Want mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, hebben drie keer zoveel kans op een verkoudheid of longontsteking.

In Leefstijl op recept ging Jacqui van Kemenade op al deze onderwerpen diepgaand in. Haar nieuwe boek is meer praktijkgericht: hoe ‘doe’ je leefstijl in het dagelijks leven? Alle pijlers van een gezonde leefstijl komen voorbij: bewegen, slaap, eten en drinken, maar ook ontspanning en omgeving. Een shotje leefstijl is een vrolijke mix. Kijk wat je nodig hebt, en maak je eigen magische brouwsel voor maximale weerbaarheid en fitheid.

Jacqui van Kemenade studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij specialiseerde zich in 2001 als huisarts en in 2018 als kaderhuisarts diabetes. Na het voeren van een eigen praktijk is ze nu freelance huisarts en zet zij zich in voor de promotie van leefstijlprogramma’s in en buiten de zorg. Jacqui was in 2017 en 2018 te zien in het tv-programma Gezond verstand.

Tags:  gezondheid  immuniteit 


Reacties

Zonder betutteling en met nadruk op de eigen verantwoordelijkheid benadert de auteur het onderwerp. De basis is kennis omtrent alle processen die in het lichaam plaatsvinden, met de stofwisseling als belangrijkste item. Vooral geen crashdieet, maar een uitgebalanceerde manier van leven opgebouwd rond vijf pijlers: omgeving, slaap, ontspanning, beweging en voeding. Het ultieme doel is een goede weerstand op te bouwen, zeker in deze tijd (Covid-19 pandemie) letterlijk van levensbelang. Het boek start met een leefstijlquiz, zodat je voor jezelf een startpunt kan bepalen. Daarna worden alle pijlers uitgewerkt. Geen eenvoudige kost, het inzicht in verbanden met name is lastig, maar de auteur brengt het qua stijl op een lichte, humoristische manier, waardoor je als lezer niet snel afhaakt. Het boek is actueel, geschreven naar de laatste inzichten. Het voelt als kloppend en werkzaam, al kan het over tien jaar weer anders zijn. Geen 'shotjes', bijna een overdosis krijg je, vluchten kan nu echt niet meer. Goed geschreven, mooi uitgevoerd en overzichtelijk, met een uitgebreide index. De inhoud vraagt enige inspanning, maar dan heb je ook wat: kennis en inzicht die leiden tot grotere weerbaarheid. Met adviezen voor blijvende gedragsverandering. Warm aanbevolen!

Fredy Blom, NBD Biblion