Een Schiedamse jongen

Speciale uitgave bij de 80ste verjaardag van J.M.A. Biesheuvel

Auteur:   Maarten Biesheuvel


Hardcover, 13,5 x 21,5 cm, 272 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

 9,99
 20,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In deze bundel zijn de verhalen van J.M.A. Biesheuvel waarin zijn geboortestad Schiedam een rol speelt, verzameld en op biografische volgorde gezet. Een zelfportret van de schrijver als jongeman dus. Gelukkige jongensjaren als we mogen afgaan op zijn eigen verhalen. Biesheuvel is er de schrijver niet naar om in zijn werk de werkelijkheid nog eens dunnetjes over te doen. Vanaf zijn eerste publicaties in de schoolkrant gebruikt hij zijn verbeeldingskracht, fantasie en humor om te ontsnappen aan het alledaagse. Over de invloed van Biesheuvels jeugd op zijn leven en werk mag een toekomstige biograaf zich buigen. Erik de Bruin geeft in het voorwoord een eerste aanzet.

Of de jeugd van Martie (zoals hij thuis werd genoemd) werkelijk zo gelukkig was als hij doet voorkomen in zijn verhalen, valt te betwijfelen. Zijn besluit om op zijn zestiende te gaan varen, lijkt niet alleen te zijn ingegeven door de aantrekkingskracht van de zee en zijn nieuwsgierigheid naar de wereld aan het eind van de Waterweg. Met de verhalen die hij schreef over zijn jongensjaren schept Biesheuvel voor zichzelf met terugwerkende kracht een gelukkige jeugd en dat is gek genoeg uniek in onze letterkunde.

J.M.A. Biesheuvel wordt geboren op 23 mei 1939 aan de Vlaardingerdijk te Schiedam. Op zijn twintigste gaat hij studeren in Leiden en verhuist hij naar die stad. Daar woont hij nog altijd. In 1972 debuteert hij met de verhalenbundel ‘In de bovenkooi’. Biesheuvel wordt algemeen gezien als een van de beste verhalenvertellers van ons taalgebied. In 2007 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

Klik hier om een interview met Eva en Maarten Biesheuvel bij De Wereld draait door te bekijken.

 

Tags:  letteren 


Reacties

Alle verhalen van de grootmeester van het korte verhaal waar Schiedam, de stad van zijn jeugd, in voorkomt.
Prachtige uitgave.

AD Magazine 20 juli 2019

Maarten Biesheuvel is in mei 2019 tachtig jaar geworden en dat wordt onder andere gevierd door de verschijning van dit boek met verhalen van Biesheuvel waarin Schiedam (zijn geboorteplaats) een rol speelt. Biesheuvel werd in de jaren '70 bekend met zijn bijzondere, welhaast surrealistische verhalen. En dergelijke verhalen staan ook in deze bundel, naast wat meer realistische verhalen waarin Biesheuvel het leven in het Schiedam uit de jaren '40 en '50 toont. Biesheuvel heeft zijn hele leven geleden onder depressies en zonder zijn vrouw Eva, zou het voor hem onmogelijk zijn geweest om te schrijven. Zij komt dan ook veelvuldig in zijn boeken voor en in dit boek staan mooie zwart-wit foto's, die getuigen van hun leven samen. De bundel wordt ingeleid door zijn beoogd biograaf Erik de Bruin. Deze toont aan hoe het schrijven voor Biesheuvel een middel is om zijn gevoeligheid en demonen te bezweren. De bundel is samengesteld door Literair Gezelschap Schiedam. Een interessante bundel van een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse auteurs.

Norma Montulet voor NBD Biblion