Een Schiedamse jongen

Speciale uitgave bij de 80ste verjaardag van J.M.A. Biesheuvel

Auteur:   Maarten Biesheuvel


Hardcover, 13,5 x 21,5 cm, circa 280 pagina's, zwart-wit, Nederlands,

Verwacht mei 2019
Blijf op de hoogteSchrijver Maarten Biesheuvel wordt op 23 mei 1939 geboren aan de Vlaardingerdijk in Schiedam. Nadat het huis is getroffen bij een bombardement, bedoeld voor de scheepswerven in de nabijheid, verhuist het gezin naar het Van ’t Hoffplein. Van west naar oost. Daar gaat kleine Maarten – thuis Martie genoemd – naar de kleuterschool en lagere school. Aansluitend gaat hij in Vlaardingen naar het Christelijk Lyceum. Waar hij ­debuteert als schrijver in de schoolkrant.

Als hij zestien is, wordt hij zeeman, maar enkele jaren later keert hij terug naar huis en daarmee ook naar school. Op het Stedelijk Gymnasium ontmoet hij Eva Gütlich. Na zijn eindexamen gaat Maarten in dienst en daarna in Leiden rechten studeren.

Maartens verhalen die spelen in Schiedam zijn voor deze bundel gekozen uit zijn Verzameld Werk en zo ge­­rangschikt dat er een autobiografische schets van zijn jongensjaren ontstaat. Daarnaast bevat dit boek een feitelijke biografie over Biesheuvels kinder- en jongerenjaren in Schiedam.

Maarten Biesheuvel (Schiedam, 1939) komt uit een gereformeerd gezin, maar als hij ouder wordt neemt hij afstand van het geloof. Over dit proces schrijft hij regelmatig. Het cen­trale thema in zijn werk is het conflict tussen de als chaotisch en beangstigend ervaren werkelijkheid en het verlangen naar geluk en geborgenheid. Biesheuvel, ‘de koning van het korte verhaal’ (de Volkskrant), lijdt aan manische depressiviteit. In 2018 verscheen zijn bundel Verhalen uit het gekkenhuis.

Tags:  letteren