Dutch Children don’t wear Helmets

Parenting the Dutch way

Auteur:   Tracy Brown Hamilton


Paperback, 14,5 x 21 cm, circa 300 pagina's, zwart-wit, Engels,


Blijf op de hoogteEngelse versie

Uit een recente Unicefstudie blijkt dat Nederlandse kinderen tot het gelukkigste grut ter wereld behoren. Hoe kan dat en waar komt dat door?

Toen William Aglionby de Lage Landen in 1671 bezocht, schreef hij over ouders die zeer toegeeflijk waren met hun kinderen en dat ze daar later zeker op afgerekend zouden worden. Ook de Fransman Jean de Parival merkte in de 17e eeuw op dat kinderen ‘leefden in bijna totale vrijheid’. En bezoekende pelgrims waren geschokt dat ouders hun kinderen kusten, en beschuldigden hen van het kweken van ‘overmatige aanhankelijkheid’.

Eeuwen later treffen we Tracy Brown Hamilton, een TC (*Third Culture) volwassene die haar drie TC-kinderen grootbrengt in Nederland, navigerend door ouderschap met behulp van haar eigen levenservaringen en haar observaties over hoe kinderen worden grootgebracht in haar nieuwe thuisland. Zij vraagt zich af: Waarom gymmen kleuters in hun ondergoed? Waarom begint seksuele voorlichting al vóór het voortgezet onderwijs? Waarom kun je niet gewoon een 10 halen op school? En waarom dragen fietsende kinderen geen helm?

Daar waar veel ouderschapsboeken specifieke instructies geven over hoe je je kinderen op een bepaalde manier moet opvoeden, is De gelukkigste kinderen ter wereld een verkenning van de Nederlandse opvoedcultuur en van de historische schakel tussen hedendaagse praktijk en maatschappelijke ideeën door de eeuwen heen, die op eerlijke, humoristische wijze worden verteld met behulp van de persoonlijke ervaringen van de schrijfster.

* De auteur is Iers-Amerikaans en woont in Nederland= 3 culturen

Tags:  geschiedenis  opvoeding